ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Răzvan Stoica și vioara sa Stradivarius, din nou pe scena Filarmonicii ploieștene

Publicat: marți, 14 Ianuarie 2020 , ora 11.44

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Filarmonica "Paul Constantinescu" printr-un concert extraordinar. Invitatul orchestrei simfonice este violonistul Răzvan Stoica, venit la Ploiești în dublă calitate: solist și dirijor. Programul cuprinde Concertul pentru orchestră de coarde de Paul Constantinescu, Preludiu la Unison din Suita nr.1 pentru orchestră, op.9 de George Enescu și Concertul nr.1, op.6, pentru vioară și orchestră de Niccolo Paganini. Evenimentul are loc joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 19.00, pe scena Sălii "Ion Baciu" a Filaramonicii.


Violonistul Răzvan Stoica a studiat la Liceul de Muzică George Enescu din București cu prof. Olivia Papa, iar în particular cu maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi. După absolvire Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), la clasa profesor Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniștii Leonidas Kavakos, Krzysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.

Răzvan Stoica a câștigat peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul Perosi (Tortona), competițiile olimpice pentru vioară din România și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009 a câștigat premiul I în cadrul "Strad Prize" la Salzburg, în Austria. În calitate de câștigător al acestui prestigios concurs, lui Răzvan Stoica i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, manufacturată în anul 1729.

A evoluat, atât ca solist invitat, cât și în recitaluri în cadrul "Duo-ului Stoica", la Concertgebouw din Amsterdam, Teatrul Champs Élysées din Paris, Teatrul San Barnaba din Brescia, Teatrul Carlo Felice din Genova, la Palacio de Festivales din Santander, Gewandhaus din Leipzig, Musikverein din Viena și pe multe alte scene de concert importante din lume.

Muzica de cameră joacă un rol important în viața profesională a lui Răzvan Stoica. În anul 1996 a format împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, "Duo Stoica". Discografia lui Răzvan Stoica include până acum imprimări cu "Cele 24 de Capricii" de Niccolo Paganini, "Simfonia spaniolă" pentru vioară și orchestră de Edouard Lalo (cu Orchestra Academiei Beethoven din Cracovia), albumul "Capriccioso", lansat pe piață la casa de discuri olandeză Aliud în 2012, precum și un album realizat în formula "Duo Stoica".

Biletele se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul amenajat in AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.