Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Soprana Irina Marinaș și flautistul Matei Ioachimescu invitați speciali la Balul Vienez de la Timișoara

Publicat: vineri, 22 Noiembrie 2019 , ora 11.22

Timișoara, 22 noiembrie 2019 - Vineri, 22 noiembrie are loc a VIII-a ediție a Balului Vienez de la Timișoara, un eveniment caritabil care a ajuns să fie nelipsit de pe agenda culturală a orașului în prag de sărbători. Desfășurându-se sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei, Balul Vienez de la Timișoara este al 31-lea bal vienez recunoscut la nivel internațional de către Primăria din Viena pentru că reușește să creeze atmosfera balurilor operei ținând cu strictețe tradiții specifice acestui eveniment, dar și impunând un specific local.

În fiecare an, pe lângă prezența nelipsită a orchestrei Spirit of Vienna care vine special din capitala Austriei pentru acest eveniment, invitați speciali sunt artiști români care cântă pe marile scene ale lumii. Anul acesta pe scena Balului Vienez de la Timișoara va urca soprana Irina Marinaș și flautistul Matei Ioachimescu, amândoi stabiliți acum în Austria, alături de invitatul lor baritonul Michael C. Havlicek.

IRINA MARINAȘ a călătorit în jurul lumii pentru a studia arta cântului, de la Râmnicul Vâlcea în Canada unde a absolvit Universitatea McGill din Montreal sub îndrumarea tenorului Stefano Algieri. Soprana și-a completat studiile în Salzburg, Austria la Universitatea Mozarteum, unde a obținut diploma de Master în Operă la clasa renumitei soprane Horiana Brănișteanu și a dirijorului Josef Wallnig. Irina și-a făcut debutul pe scena în 2009 la 'Operafestival di Roma' interpretând rolul Susannei în 'Nunta lui Figaro' de Mozart, rol reluat în 2011 în cadrul festivalului 'Sommer Oper Bamberg' și mai târziu în 2016 și 2017 pe scenele teatrelor din Koblenz și Hagen în Germania. In prezent Irina este stabilită în Austria unde continuă să se perfecționeze și să susțină concerte.

MATEI IOACHIMESCU, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și unde a studiat flautul cu profesoara Barbara Gisler și muzică veche cu profesorul și clavecinistul Ingomar Rainer. Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincții si burse ( Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat "Lumiere", este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. Este cunoscut pentru turneele naționale Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și mai recent La Vida Loca (proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia), care a adus în Martie 2019 albumul cu același nume. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de "Ambasador al Integrării" în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei.

MICHAEL C. HAVLICEK a studiat la Universitatea Konservatorium din Viena unde și-a făcut diploma în rolul principal "Don Giovanni" în 2004. În 2005 și-a făcut debutul în operă "Papageno" în Stadttheater St.Pölten și a avut și un mare succes în acest rol în timpul unui turneu din Japonia în vara lui 2005. Recitaluri ("Dichterliebe" de R. Schumann, "Schwanengesang" de F Schubert) și concertele l-au dus în Africa de Sud, Argentina, Germania și SUA. În 2011 a debutat la "Viena Volksoper", unde a cântat - ca membru al companiei Volksoper - multe roluri diferite. În Austria este cunoscut pentru combinație de "actorie și cânt" a multor personaje din opera și operetă. A fost câștigătorul multor competiții "Vienna Music". După debutul său la "Musiktheater Linz" a apărut în noi roluri în 2018: Danilo (Văduva veselă), Paul (Opernball) și Hunter (Rusalka).

Programul artistic al este oferit de cei 48 de tineri debutanți (16-24 ani) și 23 de copii minidansatori (6-12 ani) care au participat la cursurile Academiei BVT, care se află la cea de-a doua ediție. De asemenea, Ditte Dinesz, realizatoare la TVR Timișoara și câștigătoare a însemnate premii de televiziune, se reîntoarce ca prezentatoare pe scena balului.

Av. Ioana Hațegan, inițiatoarea acestui eveniment, a declarat "Balul Vienez de la Timișoara se organizează în fiecare an în același spirit: onorăm tradiția și investim în viitor. O tradiție readusă la viață în Mica Vienă, Balul Vienez este un eveniment caritabil care promovează și susține cauze și inițiative legate de proiecte educaționale pentru copii și tineri. Prin implicarea în proiectele partenerului caritabil al evenimentului, United Way România, încercăm să oferim o șansă la educație pentru 700 de copii care nu au această oportunitate."