Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Un cvartet incandescent, inovator și tânăr!

Publicat: luni, 27 Mai 2019 , ora 8.42

Motto: "Nu oricare patru muzicieni pot alcătui un cvartet de coarde. Trebuie să fie patru oameni care să aibă ca scop împărtățirea muzicii atât unii altora dar și publicului".

(Joseph Haydn, I.Weinberg 1964)

Solartis Quartet s-a înființat în anul 2012 iar cei patru tineri care compun astăzi cvartetul se numesc: Simina Croitoru (Vioara I), Ana Maria Marian (Vioara a-II-a), Daniel Vots (Violă) și Andrei Nițescu (Violoncel). Deși cei numai șapte ani de activitate par foarte puțini, palmaresul celor patru tineri este impresionant. Din 2012 până în prezent Solartis Quartet a concertat pe aproape toate scenele bucureștene dintre care amintim Ateneul Român, Palatul Șuțu, Sala " George Enescu" a U.N.M.B, Academia de Muzică și Arte, Cinematograful Patria. De asemenea, în activitatea lor națională aceștia au poposit pe scene consacrate din Cluj, Ploiești, Timișoara, Iași, Tulcea. În anul 2012 Solartis Quartetobțin prima lor distincție și anume Premiul III la Concursul Internațional de Cvartete " W.A.Mozart ". Această importantă realizare îi motivează să cucerească și alte premii, iar acest lucru nu întârzie să apară. În anul 2013 ei câștiga Categoria de Muzică de Cameră a Concursului " Drumul spre celebritate ". Cea mai importantă distincție în activitatea competițională de până acum o reprezintă însă reușita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanți ai României, câștigă Premiul al II-a și Premiul Special " Antonin Dvorak " la Plovdiv International Chamber Music Competition. S-a spus atunci: "Românii mai buni decât jumătate de Europă, săptămâna trecută la Plovdiv (Radio Romania, octombrie 2014)". Ne bucurăm să putem anunța prima prezență a Solartis Quartet în Stagiunea de marți seara.

Marți, 28 mai 2019, ora 19, Ateneul Român, Sala mică Stagiunea de marti seara

Cvartetul Solartis Simina Croitoru- vioara I Ana-Maria Marian - vioara a II-a Daniel Vots - violă Andrei Nițescu - violoncel

Program

· Wolfgang Amadeus Mozart- Cvartetul de coarde nr. 4, în do major, KV 157

· Franz Schubert - Quartettsatz, în do minor, D 703

· Leo Weiner - Cvartetul de coarde nr. 1, în mi bemol major, op. 4

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. Plata doar in numerar. Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 Telefon: 021.315.68.75 Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

În anul 2013 și în 2017 cei patru tineri care alcătuiesc Solartis Quartet câștigă burse de perfecționare la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo iar în vara lui 2016 aveau să fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toată lumea pentru a participa la masterclass-ul " ISA Summer Academy " susținut la Vienna.

"De mult n-am mai ascultat pe cineva cântând cu atâta plăcere! De mult n-am mai simțit bucuria clarității muzicii revărsată atât de firesc de pe scenă, direct în sufletele ascultătorilor!… De la primele note, atacate cu aplomb, mult respect și iubire, glaciarul din sală (atât la propriu cât și la figurat) s-a topit. (Revista Actualitatea Muzicală, noiembrie 2012) ".

Încă de la începutul parcursului său, Solartis Quartet s-a ocupat, în paralel cu traseul lor de ascensiune profesională și de promovarea muzicii culte în România, având ca scop principal apropierea generației tinere de această latură a artei. Astfel, în 2013 a luat naștere primul proiect de acest gen. În parteneriat cu Asociația " Carol 53 Casa Artiștilor ", Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecvență săptămânală ce avea să dureze un an. Această lungă serie de concerte ( desfășurate sub forma unor matinee muzicale, în fiecare zi de sâmbătă ) a dorit să aducă publicului bucureștean o constantă în domeniul muzicii de cameră, un loc unde fiecare dintre noi putea veni sâmbătă dimineață pentru a-și bea cafeaua și a asculta muzică de cea mai bună calitate. Proiectul a fost un real succes, astfel că în anul 2014 ansamblul bucureștean a pornit un al doilea proiect, care urma sa aiba același scop. Proiectul a fost intitulat " Tonuri și Toane " și s-a compus din opt concerte desfășurate în săli consacrate din București la distanță de o lună unul față de celălalt, ce aveau să reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasică până în perioada modernă.