ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Tripticul' lui Puccini, spectacol dedicat aniversării a 100 de ani de la premiera absolută pe scena Operei Naționale București

Publicat: luni, 10 Decembrie 2018 , ora 12.32


Opera Națională București prezintă vineri, 14 decembrie, începând cu ora 18:30 "Tripticul" de Giacomo Puccini - Operă în Concert - spectacol dedicat aniversării a 100 de ani de la premiera absolută. Regia poartă semnătura Cristinei Cotescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Spectacolul marchează un secol de la premiera mondială și va avea în distribuție trei invitați speciali, mezzosopranele Ljubica Vraneș și Andreea Iftimescu și tenorii Remus Alazăroae și Mikheil Sheshaberidze.

Puccini a formulat un triptic în sens invers ca celui semnat de Wagner. Pe 14 decembrie 1918 compozitorul a prezentat publicului opera sa "Tripticul", realizată după modelul trilogiei cu prolog de Wagner, cu opere într-un act cu subiecte diferite, jucate într-o singură reprezentație.

Prima dintre operele "Tripticului" este "Il Tabarro/Mantaua", pe un libret scris de către Giuseppe Adami, după piesa dramaturgului Didier Gold, subiectul tratează o dramă sumbră, desprinsă din viața tristă a muncitorilor și hamalilor de pe cheiurile Senei. Cea de a doua operă, "Suor Angelica", pe un libret scris de Giovacchino Forzano, după o povestire florentină de la sfârșitul secolului al XVII-lea, dezvoltă ideea morții tragice și sacrificiului uman suprem. Ultima parte a "Tripticului" o reprezintă opera comică "Gianni Schicchi", pe un libret de același Giovachino Forzano, inspirat de un cântec din "Infernul" lui Dante Alighieri. Acțiunea se desfășoară în Florența anului 1299, personajul principal fiind Gianni Schicchi, care a fost aruncat în Infern din cauza isprăvilor sale. Pe scenă se desfășoară momente pline de umor, pe ritmuri muzicale dinamice.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro .