Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Bruno Canino și Anton Niculescu

Publicat: miercuri, 26 Aprilie 2017 , ora 9.26

Un mare pianist italian într-un recital cameral Beethoven, alături de un "... violoncelist de excepție, cu o tehnică desăvârșită și profundă sensibilitate..." (Ricardo Mutti)

Pianistul italian Bruno Canino a cântat sub conducerea dirijorilor: Bruno Maderna, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio și Pierre Boulez fiind acompaniat de celebre ansambluri simfonice ca: New York Philharmonic Orchestra, Philharmonia of New York, Philadelphia Orchestra, Berliner Philharmoniker, Santa Cecilia din Roma, Orchestre National de France, Concertgebouw Orchestra Amsterdam și Orchestra Filarmonica della Scala. Este și un devotat susținător al muzicii contemporane și a realizat numeroase proiecte cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karl-Heinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono și Sylvano Bussotti…. A avut onoarea să interpreteze prime audiții ale unor partituri semnate Luciano Berio, Ivan Fedele, Niccolò Castiglioni, Sylvano Bussotti, Iannis Xenakis, Wolfgang Rihm și Mauricio Kagel.

Datorită talentului său de excepție, sensibilității, muzicalității, tehnicii brillante și seriozității sale, numele violoncelistului Anton Niculescu s-a impus pregnant în viața muzicală internațională, astfel că a fost invitat să concerteze pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord și Africa, unde a susținut turnee de concerte și recitaluri. În paralel cu o intensă activitate concertistică, violoncelistul Anton Niculescu a ocupat, în cariera sa, posturi de mare prestigiu: prim-violoncelist la Teatrul "Scala" din Milano și la "Teatro Comunale" din Florența.

Instrumentul său este un Pietro Guarnierius ce datează din anul 1709.


Recital cameral

Miercuri, 03 Mai 2017, 19:00 - 21:00, Sala Mare

Anton Niculescu - violoncel
Bruno Canino - pian

Program

Ludwig van Beethoven
Sonata pentru pian și violoncel nr. 2, în sol minor, op. 5, nr. 2
Sonata pentru pian și violoncel nr. 4, în sol major, op. 102, nr. 1
Sonata pentru pian și violoncel nr. 3, în la major, op. 69


Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesați site-ul www.fge.org.ro


Pianistul italian, Bruno Canino, s-a născut la Napoli în Italia, la 2 ianuarie 1936. A început să studieze pianul la Conservatorul din orașul natal, cu Vincenzo Vitale și a continuat la Conservatorul din Milano cu Enzo Calace și Bruno Bettinelli obținând diploma de absolvent la pian și compoziție. În 1956 și 1958 a câștigat premii importante la concursurile pentru pian de la Bolzano și în 1960 la Darmstadt (Germania).

Bruno Canino a cântat ca solist și ca membru în formații camerale pentru cele mai importante societăți muzicale și festivaluri din Europa, SUA (unde a susținut mai mult de douăzeci de turnee), Canada, Japonia, China, Malaezia, Rusia, America de Sud, Noua Zeelandă și Australia.

Discografia sa este impresionantă, cuprinde și VariațiunileGoldberg de J.S.Bach, compozițiile pentru violoncel și pian ale lui Mendellsohn (cu Lynn Harrell), lucrări de Prokofiev, Ravel și Stravinsky (cu Viktoria Mullova, un disc ce a fost distins cu Premiul Edison), integral lucrărilor pentru pian de Alfredo Casella, Sonata pentru două piane și percuție de Bartók (cu Andras Schiff și ansamblul Amadinda) și prima integral a lucrărilor pentru pian de Debussy.


Anton Niculescu
s-a născut la București într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din București, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariție în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din București, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii "Moldova" din Iași.

După absolvirea Conservatoriului de muzică din București la clasa profesorului George Iarosevici, se perfectionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro și Daniil Safran. Mari personalități din lumea muzicii și-au exprimat admirația și prețuirea față de arta interpretativă al lui Anton Niculescu.

MSTISLAV ROSTROPOVICI "... violoncelist de excepție, cu o tehnică desăvârșită și profundă sensibilitate..."
DANIIL SAFRAN "... am avut ocazia să-l ascult de mai multe ori pe Anton Niculescu, muzicalitatea sa naturală, deplina stăpânire a tehnicii fac posibilă caracterizarea sa ca solist de mare valoare..."
ZUBIN MEHTA "...este un solist de mare valoare din toate punctele de vedere; stăpânește cu dezinvoltură instrumentul, motiv pentru care câștigă imediat simpatia publicului atunci când cântă..."
CARLO MARIA GIULINI "...toată admirația pentru arta sa și cele mai sincere urări pentru cariera sa..."
EUGEN JOCHUM "... este un artist plin de sensibilitate, profesionalism și siguranță tehnică... "
RADU ALDULESCU "... într-adevăr, un violoncelist minunat, un mare muzician cu o tehnică impresionantă..."