Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Baroc muzical feminin la Castelul Peleș

Publicat: joi, 12 Mai 2016 , ora 11.29

Sâmbătă, 28 mai 2016, de la ora 16.00, în sala de muzică a Castelului, în cadrul ediției a VI-a a Stagiunii "Sunetul muzicii", manifestare organizată de Exces Music, Muzeul Național Peleș, Asociația Pro Valores și Radio România Cultural, sunteți invitați la un eveniment inedit.

Două muziciene de mare valoare: soprana Ruxandra Cioranu (Franța) și clavecinista Raluca Enea, pasionate susținătoare ale autenticității, vor aduce în fața publicului un duel muzical între cele mai cunoscute creatoare ale perioadei baroce: Barbara Strozzi (1619 - 1677) vs Elisabeth Jaquet de la Guerre (1665 - 1729).

Compoziția muzicală feminină, trecută sau contemporană, nu reprezintă nici in ziua de azi o evidență, în ciuda numărului mare de femei compozitoare care au existat de-a lungul timpului. Deși educația muzicală era destinată cu precădere fetelor (lecții de canto, orgă, lăută, clavecin și, ulterior, de pian și harpă), acest lucru avea rareori o finalitate profesională. Cel mai adesea era privit ca o îndeletnicire asemănătoare însușirii bunelor maniere. Cu atât mai excepțional apare astfel destinul unor personalități ca: Barbara Strozzi sau Elisabeth Jacquet de la Guerre.

Accesul se face pe bază de invitație, care poate fi obținută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com

Soprana Ruxandra Cioranu s-a născut la București. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București în 2003 la clasa de canto a profesoarei Rodica Crenicean, Ruxandra Cioranu a urmat cursuri de specializare în canto baroc la Händel Akademie din Karlsruhe cu Richard Wistreich și Jeffrey Gall și la Austria Barock Akademie cu Ute von Garczinski, Kai Wessel și Hermann Max. În 2004 obține o bursă de specializare de trei ani (2004-2007) la Centre de Musique Baroque de Versailles. Câștigatoare a Premiului Tostmann la Austria Barock Akademie în 2003 și bursieră a fundației Nadia&Lili Boulanger în 2008, a colaborat cu dirijori ca Ton Koopman la Radio France, Jérôme Corréas și Olivier Schneebeli la Opera Royal și Chapelle Royale din Versailles, Ketil Haugsand în cadrul Festivalului de Muzică Veche organizat de Medieval Praxis la București. A participat la numeroase concerte la Paris, Praga, Dresda, Roma, Londra, Venetia.

Clavecinista Raluca Enea este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson și Ketil Haugsand la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main și Hochschule für Musik und Tanz Köln. A urmat cursuri de perfecționare susținute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia),Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé și Howard Crook (clavecin și canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia). A susținut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. De asemenea este artist liric al Filarmonicii "G. Enescu" București, cadru didactic asociat și doctorand al UNMB și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București.


Amănunte pe: https://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com/


Sebastian Crăciun