Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recitaluri excepționale în România cu concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru

Publicat: marți, 26 Aprilie 2016 , ora 16.25

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, care cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 și Cătălina Butcaru, pianistă cu o frumoasă carieră internațională, care a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

Recitalurile se vor desfășura sub patronajul Excelenței Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.

''Este o bucurie și o dorință pe care o avem de mai mulți ani, să prezentăm publicului din România acest program. Este unul foarte atrăgător, complex, cu piese de mare virtuozitate, cum ar fi Rapsodia Tzigane de Ravel, dar în același timp plin de expresivitate ca sonata lui Richard Strauss, miniaturile de Dvorak și cunoscuta Sonată de Beethoven, intitulată și Sonata Primăverii. Volkhard Steude este un violinist excepțional și comunicăm foarte bine. Pentru mine este foarte important să cânt în România, aici îmi regăsesc rădăcinile și sper să fie o experiență minunată atât pentru noi, muzicienii, cât mai ales pentru public.'' (Cătălina Butcaru)

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susținut concerte sub bagheta unor dirijori renumiți ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim și Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, coturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. Pianista reunește in palmaresul său numeroase premii la competiții naționale și internaționale, cum ar fi: Concursul Steinway înViena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: "…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… "Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria și România.


PROGRAM:

L.van Beethoven: Sonata pentru vioară și pian nr.5 op.24 in fa major "Sonata primăverii"
A. Dvorak: 4 piese romantice op.75
R.Strauss: Sonata pentru vioară și pian op.18
M. Ravel: Tzigane Rhapsodie