Arhivă : Agenda de concert Înapoi

MAHLER: Geniul contrastelor, cu Tiberiu Soare

Publicat: vineri, 25 Septembrie 2015 , ora 13.23

Fundatia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 18.00, la un nou eveniment din seria conferințelor interactive "Vorbe despre Muzica si Muzicieni", desfășurat, de această dată, la Grand Hotel Continental.

Ne vom reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne va povesti despre marele compozitor Gustav Mahler.

MAHLER este unul dintre compozitorii cei mai influențați de Wagner. In mod paradoxal, a fost cunoscut în timpul vieții, ca fiind cel mai mare dirijor al vremii, mai ales dirijor de operă, deși nu a scris nici o operă.

A fost târziu recunoscut drept compozitor iar reacțiile au fost amestecate, nu a existat o acceptare unanimă. Putem spune că era un erou romantic în lumea modernistă. Muzica lui - o împletire între romantism și cinism, poezie și sarcasm - reflectă această ruptură de muzică anterioară, un fel de schizofrenie în muzică. De exemplu apare într-o lucrare a sa o fanfară militară, ca o amintire din copilărie.

Muzica lui Mahler reflectă gândirea panteistă, care consideră că Dumnezeu poate fi găsit în natură, fascinația sa pentru natură putând fi recunoscută în compozițiile sale. In Simfonia I apare o notație în partitură "ca un sunet al naturii".

Mahler era un om al contrastelor, muzica sa pendulează între sublim și derizoriu. Regăsim sonorități sordide, folclor suburuban sau influențe din muzica Klezmer. Mahler folosește uneori tehnica citatului, putem considera că este un creator de "folclor".

A avut o influență foarte mare asupra compozitorilor de după el, unul din marii compozitori influențați de el fiind Sostakovici. Până la Mahler compozitorii căutau sublimul, însă Mahler face invers, este un muzician furios, așa cum fusese Beethoven. Muzica lui Mahler reflectă revolta sublimului și recuperarea banalului, a sordidului, estetica urâtului, kitsch-ul valorificat în artă.

Putem considera că pictorii Gustav Klimt sau Paul Klee au surprins în pictura lor ceea ce Mahler a explorat prin muzica sa, acești artiști reflectând în mod genial estetica si sensibilitatea finalului de sec XIX.

Lector: Tiberiu Soare

Data: 31 Octombrie 2015; Ora 18:00

Cost 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari)

Locul de desfășurare: Grand Hotel Continental, Sala Nicolae Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. I. Câmpineanu

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro