Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Trei muzicieni în recital: violonista Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu și pianistul Andrei Licareț

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 13.03

Un repertoriu deosebit, ce alătură partituri cunoscute cu altele puțin cântate, precum Robert Schumann/Johannes Brahms Intermezzo și Scherzo din Sonata FAE, este în măsură să atragă atenția melomanilor. Mai ales atunci când muzicienii sunt, fiecare în parte, profesioniști de autentică și recunoscută valoare. Violonista Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu și pianistul Andrei Licareț propun miercuri, 29 aprilie, un recital cameral de excepție în Sala mare a Ateneului Român. Conceptul este interesant și original. Au fost alese lucrări pentru vioara și pian, pentru violoncel și pian, pentru ca, la final, forțele să se adune în minunata partitură a lui Rahmaninov. Interesantă este conlucrarea între generații, care nu poate fi decât benefică actului artistic.

Anda Petrovici, care cântă pe o vioară Gennaro Vinaccia (cca. 1770) și Marin Cazacu, posesorul unui violoncel Lorenzo Ventapane (1820) sunt muzicieni consacrați de o viață pe scenele de concert din țară și din străinătate. Revenit în țară după lungi ani de studii în străinătate, tânărul pianist Andrei Licareț cântă mult, programe diverse în companii diverse, dar, întotdeauna, aparițiile sale reconfirmă prestanța unui muzician adevărat.

Este considerat drept un artist care "se aventurează până în miezul muzicii" ( România Literară) și a cărui "bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacități" ( L'Unione Sarda). Integrarea sa în deja celebrul Trio PRO ARTE― nu în locul, ci uneori în alternanță cu tatăl său, maestrul Nicolae Licareț, membru fondator al formației ― aduce un suflu de aer proaspăt și de tinerețe viguroasă. În muzica de cameră, fiecare interpret este, în egală măsură, solist, dar și parte componentă supusă întregului.

A cânta împrenă, în noua formulă, este, pentru fiecare instrumentist, violonista Anda Petrovici, violoncelistul Martin Cazacu și pianistul Andrei Licareț, o plăcere și o onoare.

Recital cameral
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 19:00, Sala Mare

ANDA PETROVICI - vioară
MARIN CAZACU - violoncel
ANDREI LICAREȚ - pian

Program:

· Johannes Brahms - Sonata nr. 1 pentru pian și vioară, în sol major, op. 78

· Robert Schumann - Trei piese fantezii, op. 73

· Robert Schumann - Johannes Brahms - Intermezzo și Scherzo din Sonata FAE

· Serghei Rahmaninov - Vocaliza, op. 34, nr. 14
- Trio elegiac în sol minor

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete din incinta Ateneului Român. Program: Luni -Vineri 12:00 - 19:00 Telefon: 021.315.68.75 Pentru rezervari accesati http://goo.gl/Z2PkiS .

Anda Petrovici s-a născut la București, pe 25 martie 1954. La absolvirea cursurilor Liceului de muzică George Enescu, la clasa prof. Aniela Beldi, este șef de promoție. În 1977, după studiile la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu din București, la clasa prof. Ștefan Gheorghiu, este din nou șef al promoției de violoniști. În același an, participă la Cursurile de măiestrie de la Glasgow, unde lucrează cu renumiții profesori Klaus Assmann și Gustav Marschner.

Anda Petrovici este laureată a Concursurilornaționale ale tinerilor interpreți (București, 1969 și 1973) și a Concursurilor internaționale Primăvara la Praga (1976) și Vaclav Huml (Zagreb, 1977 - când a obținut premiul special al juriului prezidat de Henryk Szeryng - și 1981). Imediat după terminarea studiilor superioare, ea devine membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu, iar în 1978 este unul dintre fondatorii Trioului Pro Arte, formație care ajunge să fie, în 2009, ansamblul cameral oficial al Filarmonicii bucureștene.
Împletind în chip armonios activitateaîn cadrul orchestrei cu cea de solist concertist și de muzician de cameră, Anda Petrovici a participat la numeroase turnee și festivaluri internaționale în Europa și Extremul Orient. Nu o dată, critica a consemnat elogios interpretările sale. În același timp, a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea și Televiziunea Română, discuri LP pentru Electrecord, discuri compact pentru BMG și DVDs pentru AIX Records.
Din 1989, Anda Petrovici este concertmaestru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu, fiind prima femeie în această funcție de la înființarea orchestrei în urmă cu peste 140 de ani.

În anul 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul cultural în gradde Comandor.
Recent, în iunie 2009, Anda Petrovici a primit titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laude, susținând Teza de doctorat intitulată Concertmaestrul: perspectivă diacronică și postulat artistic.

Născut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzicăDinu Lipatti din București cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiții profesori Serafim Antropov și Aurel Niculescu. S-a perfecționat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo și a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costinești și Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu și desfășoară o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A apărut în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin și ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) și colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afișele unor mari festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneția.

Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic laUniversitatea Națională de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu -, iar cu studenții săi susține recitaluri de 8 până la 12 violoncele în formația Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naștere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival și înființarea primei orchestre naționale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP și Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului.

În anul 2004 a fostdecorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, iar în 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laude, susținând lucrarea Concertele pentru violoncel și orchestră în creația românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.

Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG și AIX Records sunt mărturii ale calităților acestui "excelent muzician", așa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni aparițiile sale au fost comentate entuziast de public și de presă.

Considerat drept un artist care "se aventurează până în miezul muzicii" (România Literară) și a cărui "bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacități" (L'Unione Sarda), pianistul AndreiLIcareț este deja un nume afirmat. Instrucția sa muzicală parcuge etapele firești alături de renumiți profesori : Viciniu Moroianu, și Dan Dediu (compoziție) la Universitatea Națională de Muzică București, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris și Berlin, Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg....

A obținut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și București Yamaha și a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai și Concursul Concertelor Shreveport. Recent, Andrei Licareț a obținut diploma de Graduate Performance Diploma și Artist Diploma la Conservatorul Peabody, unde a studiat cu ilustrul Leon Fleisher, muzician care promovează în rândul discipolilor săi moștenirea pianistică preluată de la Beethoven.

De la debutul său în 1993 cu orchestra"Jeunesses Musicales", Andrei Licareț a acumulat un vast repertoriu, de la baroc până la muzică contemporană. A susținut deja numeroase recitaluri și concerte cu reputate orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi ș.a.. Din 2000, a susținut recitaluri la Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic și, desigur, Paris.

Aparițiile tânărului pianist Andrei Licareț în sălile de concert din România și din străinătate l-au făcut cunoscut publicului și criticilor de specialitate care au apreciat elogios arta sa pianistică și l-au impus ca un reprezentant de valoare al generației sale.