Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzică spaniolă renascentistă în încheierea Festivalului de Muzică Veche București 2014

Publicat: joi, 20 Noiembrie 2014 , ora 12.15
După un regal de muzică barocă, a IX-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București se încheie cu un concert de muzică renascentistă spaniolă "Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla", susținut de Ansamblul Cinco Siglos și solista Delia Agundez (Spania), care va avea loc vineri, 21 noiembrie 2014, la Palatul Bragadiru, de la ora 19.00.


Un tablou al muzicii regale din Spania renascentistă

"Músicas para la Cámara de Isabel de Castillia" este un proiect de muzică renascentistă ce include mai multe tablouri inspirate din contextual istoric al Renașterii spaniole timpurii.

În afara muzicii interpretate de menestreli și lucrările liturgice impunătoare interpretate de cântăreții și instrumentiștii capelelor regale, exista și un alt tip de muzică, interpretat la harpe, lăute, fluiere și fidel-uri, așa numitele "instrumente moi", cunoscute sub denumirea de bajos. Această muzică ambientală dedicată momentelor de reflecție sau nostalgie s-a păstrat peste timp în manuscrise, cronici sau picturi. Utilizând piese dedicate vihuelei și dezvoltând forme muzicale (cunoscute sub denumirea de glossas) pornind de la celebrele "villancicos", incluse în colecția "Cancionero de Palacio‟. Cinco Siglos recreează un concert ce grupează lucrări aparținând genului músicas de sala (muzică de cameră) din timpurile monarhilor catolici ai Spaniei.

Inspirați din "Cancionero de Palacio", Cincos Siglos recrează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră de la curtea Isabellei de Castillia. În acest sens, ansamblul a ales minuțios instrumentele, incluzând în concertul lor unele instrumente din perioada medievală - rebec sau instrumente cu corzi ciupite - încă prezente în epoca lui Ferdinand și a Isabellei și a elaborate orchestrații complexe și rafinate. Fără a ignora aspectul improvizatoric specific așa numitelor glossas - forme exclusive improvizatorice, asemănătoare în oarecare măsură cu muzica de jazz, membrii Cinco Siglos au optat, în alcătuirea repertoriului acestui proiect muzical, pentru piesele "pregătite‟, ca tribute adus valoriilor estetice - fie că este vorba despre melodie sau armonie.


Delia Agúndez - cea mai potrivită voce pentru vechea muzică spaniolă

Alegerea unei voci potrivite pentru un repertoriu ce poate fi încadrat în cutumele muzicii culte, dar care are și inflexiuni tradiționale, nu a fost o sarcină ușoară. Muzicienii din Cinco Siglos au evitat vocile de muzică populară, dar și acele voci prea cizelate care nu ar fi putut face față stilului de interpretare recitar cantando caracteristic lucrărilor incluse în colecția "Cancionero de Palacio‟. Vocea sopranei Delia Agúndez le conferă rafinament expresiv, intuiție, simplitate și o sensibilitate aparte, perfect potrivită cu stilul grupului de instrumentiști.

Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicat încă din 1990 studiului și interpretării repertoriilor mai puțin cunoscute de muzică veche. Repertoriul Cincos Siglos se axează pe muzica medievală, cu rezultate impresionante în numeroase producții concertistice, înregistrări audio și articole sau lucrări de muzicologie.

Delia Agúndez a cântat ca solistă în numeroase producții concertistice ale RTVE, orchestra simfonică din Cadaqués, orchestra simfonică a Región de Murcia, orchestra barocă catalană, orchestra Santa Cecilia și La Capilla Real de Madrid. În 2012, Delia a lansat primul CD intitulat "Voleras, entre seguidilla y bolero" cu muzică spaniolă pentru voce și chitară de la începutul secolului XIX și tot în anul 2012 i s-a decernat Premiul INJUVE pentru cea mai bună interpretare de muzică cultă.

Festivalul organizat de Asociația Antiqva se bucură de o mare atenție din partea publicului, fiind cotat pe locul trei între "cele mai frecventate festivaluri din București", conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014, realizat anual de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Biletele la concertele Festivalului de Muzică Veche București 2014 pot fi procurate prin rețeaua Eventim.