Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul de Muzica Veche București 2014 - Spectacole de muzică barocă franceză și spaniolă renascentină

Publicat: joi, 6 Noiembrie 2014 , ora 11.15
A IX-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București 2014 a debutat pe 30 octombrie, la Palatul Cotroceni cu un spectacol regal care l-a sărbătorit pe muzicianul Regelui Soare, Jean Philippe Rameau.

Concertul-spectacol excepțional "Rameau - Le Musicien du Roi", susținut financiar de ARCUB, în cadrul programului "București 555", a constituit debutul celei de-a IX-a ediții a Festivalului de Muzică Veche București, și a fost organizat într-un an în care se comemorează 250 de ani de la moartea muzicianului curții regale de la Versailles.

Un nou spectacol ce îl omagiază pe Rameau
Muzica lui Jean-Philippe Rameau va răsuna pentru a doua oară în cadrul Festivalului, în concertul "Rameau - 250", susținut de clavecinista Raluca Enea în data de 13 noiembrie, la Biserica Anglicană, ora 19:00.

Clavecinul, "instrumentul nobililor", va fi prezent într-un program inedit, ales din creația de clavecin a compozitorului. Repertoriul spectacolului cuprinde, în principal, selecțiuni din colecția "Pièces de Clavecin en Concerts" (1724) și din opera "Les Indes Galantes" (1735-1736), "Pièces de clavecin avec une méthode pour la méchanique des doigts" (1724) și "Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique" (1728).

Următorul spectacol, "Par mes Chants", susținut de interpretul și instrumentistul francez Marco Horvat, este un recital de voce, teorbă și chitară barocă, care va avea loc la Muzeul Național Cotroceni, în data de 19 noiembrie, ora 19:00.

Fascinat de libertatea de a cânta fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni, Marco Horvat ne prezintă artistul complex, specializat în domeniul muzicii medievale și renascentiste, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator. Marco Horvat a evoluat ca solist și instrumentist în aproape toate țările din Europa, în India și America Latină. Și este unul dintre foarte puținii interpreți contemporani de muzică veche ce a preluat într-adevăr rolul lăutistului cântăreț, așa cum era el cunoscut acum câteva sute de ani.

Concert de muzică spaniolă renascentistă

Ansamblul Cinco Siglos și soprana Delia Agundez (Spania) vor încheia ediția acestui an a Festivalului de Muzică Veche București cu concertul "Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla", în seara de 21 noiembrie, la Palatul Bragadiru, de la ora 19:00.

Cancionero de Palacio este tot ce a rămas scris din acele vremuri ale Renașterii spaniole, cu menestreli gălăgioși și personaje austere oficiind serviciile liturgice ale Capelei Regale. Inspirați din Cancionero de Palacio, Cincos Siglos recreează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră cu harpe, lăute, și fluiere, din timpul regilor catolici ai Spaniei.

Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicat încă din 1990 studiului și interpretării repertoriilor mai puțin cunoscute de muzică veche. Repertoriul Cincos Siglos se axează pe muzica medievală, cu piese impresionante în numeroase producții concertistice, înregistrări audio și articole sau lucrări de muzicologie.

Festivalul de Muzică Veche București organizat de Asociația Antiqva, se bucură de o mare atenție din partea publicului, fiind cotat pe locul trei între "cele mai frecventate festivaluri din București". Detalii: www.earlymusic.ro

Biletele la concertele Festivalului de Muzică Veche București 2014 pot fi procurate prin rețeaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, Ministerul Culturii, ICR, ARCUB și Primăria Bucureștiului prin Programul "București 555", Muzeul Național Cotroceni, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Institutul Maghiar Balassi, Institutul Cervantes, Accion Cultural Espagnol, Muzeul Țăranului Român.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu, Marshal Hotel, Elmiplant, DACIA.

Partener Oficial Media: TVR1 - TVR 2 - TVR New - TVR HD

Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, România Liberă, Academia Cațavencu, Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Historia, Observatorul Cultural, Nine O'Clock, ArtOut, Casa Mea, 121.ro, City Compass.ro, Romania-Insider.com, Agentiadecarte.ro, Modernism.ro, Catchy.ro, TurismIstoric.ro