Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ștefan Tarara, în concert la Iași

Publicat: joi, 23 Octombrie 2014 , ora 16.06
Filarmonica Moldova Iași anunță concertul simfonic extraordinar susținut de Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară. Concertul va avea loc vineri, 31 octombrie 2014, ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă "Octav Băncilă".

La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș. Vor fi intepretate lucrările: Uvertura Prometeu op. 43 - Ludwig van Beethoven, Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major op. 35 - Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia nr. 2 op. 43 în Re Major - Jean Sibelius.

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii "Moldova" Iași, str. Cuza Vodă nr. 29. Sunt valabile abonamentele cu nr. 5. Informații la telefon 0332-882.025, e-mail: secretary@filarmonicais.ro.

Violonistul de origine română Ștefan Tarara s-a născut la 2 mai 1986. A absolvit în 2012 Masteratul în Interpretare Specializată pentru Soliști, cu note maxime în cadrul Universității de Muzică din Zürich, la clasa Zakhar Bron. A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de interpretare pe care le susține în Europa, din 2014 Ștefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveția, iar din 2010 este concert-maestru al Orchestrei Filarmonice din Mannheim. Prin bursa germană Musikleben a obținut privilegiul de a cânta pe o vioară Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante premii obținute de artist până în prezent, se numără Premiul I la Concursul Internațional de vioară George Enescu (2014) și Concursul Internațional de Vioară R. Lipizer (Italia, 2011), Premiul II la Concursul Internațional Tibor Varga (2008) și Premiul III la Concursul Internațional H. Wieniawski (Poznan, 2011).

Născut în 1976 la Onești, Cristian Lupeș este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, la secțiile dirijat orchestră și studii muzicale teoretice. A fost prezent la diferite cursuri organizate atât în țară, cât și peste hotare, printre maeștrii săi fiind dirijorul Cristian Mandeal. În cursul anului 2010, Cristian Lupeș a participat la un stagiu ca asistent la Symphoniker Bayerische Staatsphilharmonie din Bamberg (Germania), apoi la Rundfunk Sinfonieorchester din Berlin (asistent al maestrului Marek Janovski). Și-a continuat perfecționare la orchestrele Swiss Romande din Geneva, Tonhalle Zürich, Orchestre de Chambre de Lausanne și Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, asistând dirijorii: Marek Janovsky, David Zinman, Andris Nelsons, Bernard Haitink, Mariss Jansons etc. În 2013 a debutat în străinătate, la pupitrul Filarmonicii din Berna, iar în septembrie același an a dirijat pentru prima dată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.