Arhivă : Agenda de concert Înapoi

La 150 de ani de la înființarea Universității Naționale de Muzică București, 'Orele Muzicii în Grădina Cișmigiu'

Publicat: joi, 9 Octombrie 2014 , ora 11.58
Cine a visat vreodată să atingă o harpă sau un violoncel și să-i întâlnească pe Figaro, Carmen, Aida sau Don Giovanni va avea această posibilitate duminică, 12 octombrie, însă nu la operă, nici la o expoziție, ci chiar în parcul Cișmigiu! Vecin de mai bine de jumătate de secol cu Universitatea Națională de Muzică, Cișmigiul a fost adesea invadat de ecourile muzicale ale conservatorului și generații de studenți și profesori au considerat Cișmigiul o prelungire a prestigioasei școli de muzică. Astfel că, la 150 de ani de la înființarea Universității Naționale de Muzică, Cișmigiul îmbracă și el haina de sărbătoare și îi invită pe toți cei care se vor afla duminică în cel mai vechi parc al Capitalei să ia parte la un adevărat maraton muzical. 12 ore în care aleile parcului vor răsuna de acordurile harpelor, viorilor sau instrumentelor de percuție, 12 ore în care spectacolul muzicii va avea loc printre oamenii care se vor afla în parc și toți aceștia vor avea ocazia să facă parte dintr-o spectaculoasă sărbătoare a muzicii.

Duminică, pe 12 octombrie, de la ora 09.00, semnalele cornilor vor anuntă începutul celor 12 ore de maraton muzical, dar și o surpriză pentru toți cei aflați în parc: la ora 10:00, personajele operei își vor face apariția printre trecători, astfel încât toți cei care vor dori să se fotografieze alături de Figaro, Carmen, Aida sau Don Giovanni vor putea face acest lucru duminică, în parcul Cișmigiu.

De la ora 11.00, concertul de muzică balineză la gamelan susținut de clasa de percuție a prof. Alexandru Matei va răsuna pe aleile celebrului parc bucureștean. Cei mici vor avea și ei parte de o zi specială duminică, în Cișmigiu, pentru că, de la ora 12.00, pot învăța cum să interpreteze un personaj de operă. Copiii iubitori de muzică vor putea să arate tuturor care este marea lor pasiune, pentru că, după ce au participat la atelierul de mișcare scenică pot să-și picteze pe față note muzicale.

Cei care au visat să fie în locul muzicienilor și să atingă ei înșiși instrumentele muzicale "Try it yourself!" o expoziție interactivă de instrumente muzicale deschisă începând cu ora 13:00 va face posibil acest lucru.

Muzica elevată a unui cvartet de coarde va răsuna pe aleile Cișmigiului începând cu ora 14.00, în timp ce lucrări clasice, suite și dansuri românești, interpretate la celebrul instrument al Zeului Pan vor fi interpretate de clasa de nai coordonată de Dalila Cernătescu o oră mai târziu, la 15:00.
Cele mai frumoase lucrări dedicate chitarei, de la Albeniz și Gardell, la Rodriguez și Paco de Lucia vor putea fi ascultate, de la ora 16:00, în Cișmigiu. Pianul nu putea lipsi de la aniversarea muzicală a unui secol și jumătate de la înființarea Universității de Muzică București. Așa încât, de la ora 17:00, un recital de pian îi va încânta pe bucureștenii aflați în Cișmigiu, iar o oră mai târziu, la 18:00, clasa de jazz a prof. Mircea Tiberian îi va invita pe melomani într-o fascinantă călătorie pe urmele istoriei Micului Paris.

Ansamblul Violoncellissimo, coordonat de Marin Cazacu le va oferi iubitorilor muzicii un recital inedit cu muzici de Astor Piazzolla, Tomaso Albinoni, W.A. Mozart și David Popper începând cu ora 19:00, iar de la 20:00, iubitorii operei și operetei vor putea lua parte la adevărate spectacole în parcul Cișmigiu. Arii și duete celebre din opere și operete precum "Liliacul", de J. Strauss, "Orfeu în infern" de J. Offenbach, "Carmen" de J. Bizet, "Bărbierul din Sevilla" de G.Rossini, "Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart și "Turandot" de G. Puccini vor fi puse în scenă de studenții Departamentului de Canto și Artele Spectacolului al UNMB.

Spectacolul dedicat aniversării a 150 de ani de la înființarea Universității Naționale de Muzică va fi încheiat de un concert de muzică electronică realizat de compozitorul Cătălin Crețu și percuționistul Dan Andrei Alexandru.

Sărbătorirea celor 150 de ani ai Universității Naționale de Muzică București va continua săptămâna viitoare cu spectacole și lansări de carte în 17 octomrbie la Sediul UNMB din Str. Știrbei Vodă nr. 33 și la Ateneul Român, în 18 octombrie.

Detalii pe www.unmb.ro