Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Deschiderea stagiunii simfonice 2014 - 2015

Publicat: marți, 30 Septembrie 2014 , ora 12.37

Joi, 2 octombrie 2014 ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" inaugurează stagiunea simfonică 2014 - 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra și Corul Filarmonicii "George Enescu", soliștii Irina Iordăchescu, Aura Twarowska, Marius Vlad Budoiu, Marius Boloș și dirijorul Christian Badea vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua și vineri, 3 octombrie la aceeași oră.

"Începem stagiunea cu una dintre cele mai frumoase simfonii din istoria muzicii, o lucrare monumentală, care dovedește genialitatea lui Beethoven. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache, Beethoven, fiind surd atunci când a scris partitura, a avut nevoie de o mare putere de spiritualizare pentru a compune această simfonie" declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu" din București.

"De obicei, prin tradiție deschidem sau închidem stagiunea cu Simfonia nr.9 de Beethoven, aflată în repertoriu de pe vremea maestrului George Georgescu. E o lucrare foarte iubită de public, o capodoperă de o expresivitate deosebită, cu Oda bucuriei devenită imn european. E cu adevărat o bucurie să începem stagiunea cu o simfonie de o asemenea amploare" adaugă maestrul Nicolae Licareț, directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu".


Joi, 2 și vineri 3 octombrie 2014, 19:00 - 20:00
Ateneul Român, Sala mare

Deschiderea stagiunii simfonice 2014 - 2015
Orchestra și Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: CHRISTIAN BADEA
Dirijorul corului: IOSIF ION PRUNNER
Soliști: IRINA IORDĂCHESCU, AURA TWAROWSKA, MARIUS VLAD BUDOIU, MARIUS BOLOȘ

Program: Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 9

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro


"Prezența maestrului Christian Badea la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" este o garanție pentru înalta performanță artistică și o certitudine că ținta propusă poate fi atinsă. Alăturându-l pe Christian Badea celorlalți doi dirijori principali, maeștrii Horia Andreescu și Camil Marinescu care dețin și ei remarcabile performanțe artistice, consider că formula acestui trio de muzicieni de elită va permite împlinirea dorinței noastre ambițioase care este plasarea orchestrei simfonice și a corului Filarmonicii în ierarhia de vârf a muzicii europene", apreciază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu" din București.

Christian Badea, dirijor aclamat în cele mai prestigioase săli de concert și în celebre teatre lirice din Europa, America de Nord și Asia, a studiat vioara la Conservatorul de muzică din București și dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan și s-a perfecționat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein. Vastul său repertoriu alătură cele mai diverse epoci și stiluri. Christian Badea a dirijat peste 160 de spectacole la Metropolitan Opera din New York, performanță ce l-a propulsat definitiv pe maestru în elita baghetelor lumii muzicale internaționale.

În 2006, după o lungă absență, Christian Badea a revenit în România la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Au urmat colaborări numeroase cu Filarmonica "George Enescu". Din stagiunea 2012 - 2013 Christian Badea este dirijor principal al acestei orchestre.

Christian Badea este distins cu Ordinul Meritul Cultural decernat de către Președinția României. În 2008, la Universitatea Națională de Muzică din București, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Pe lângă activitatea concertistică, Christian Badea predă cursuri de măiestrie la Montreal, Copenhaga, Stockholm și în SUA.