Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Zilele Muzeului: Viorile lui Enescu la Palat

Publicat: luni, 16 Iunie 2014 , ora 9.42

Muzeul Național GEORGE ENESCU aniversează, în data de 19 iunie, 59 de ani de la înființarea sa ca instituție ce omagiază memoria muzicianului.

Anul acesta, Zilele Muzeului vor debuta, în data de 15 iunie, la orele 18,00, cu un eveniment deosebit: Viorile lui Enescu la Palat.

Muzeul Național "George Enescu" păstrează unele dintre cele mai de preț viori ce au răsunat sub arcușul maestrului George Enescu, donate statului român de către soția muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înființarea muzeului, în 1956.

Pe 15 iunie, pentru prima oară după moartea compozitorului, vor putea fi ascultate trei viori fabricate în Franța, două realizate special pentru marele violonist român de către lutierul Paul Kaul și una purtând semnătura atelierului ce a aparținut fraților Silvestre. Piesa de rezistență a serii va fi vioara Guarnieri, al cărui sunet este cunoscut deja publicului din 2008, de când violonistul Gabriel Croitoru a primit dreptul de a cânta pe această vioară excepțională. Despre sunetul acesteia, Enescu spunea că este asemeni unei mezzosoprane, corespunzând foarte bine stărilor sale sufletești.

Printr-o audiție "interactivă", publicul va fi implicat în demersul muzeului de a introduce în circuitul concertistic o a doua vioară a lui George Enescu: Andra Andrei, Simina Croitoru și Laura Șandru, studente la Universitatea națională de Muzică din București, vor interpreta lucrări de George Enescu, Henryk Wieniawski, Pablo de Sarasate și Camille Saint-Saëns pe viorile Paul Kaul și Frères Silvestre, fără ca publicul să știe care dintre viori este cântată.

Prin această metodă, un fel de "audiție în orb" (blind hearing), publicul va fi cel care va fi solicitat să-și exprime părerea despre calitățile instrumentelor ascultate, alegând instrumentul pe care muzeul îl va introduce în circuitul concertistic.

Pentru "strădania" sa, publicul va fi recompensat cu recitalul invitatului nostru, violonistul Gabriel Croitoru, cu vioara Guarneri del Gesù - Catedrala.

Gabriel Croitoru va interpreta la rândul lui opusuri celebre din creația enesciană pentru vioară acompaniat la pian de Clementina Ristea-Ciucu. (http://www.georgeenescu.ro/articol_2332_ZIUA-MUZEULUI_pg_0.htm)

În zilele de 17, 18 și 19 iunie a.c. intrarea este gratuită, în programul de vizitare al muzeului, iar în zilele de 17-19 iunie, de la ora 11,00, vizitatorii vor beneficia de un tur ghidat gratuit.

În programul de vizitare este inclusă și vizionarea filmului Enescu - la răspântie de vremi, de Ada Brumaru.

Marți, 17 iunie 2014, orele 18;00, vă oferim și un dar muzical: recital de pian ANDREI LICAREȚ (http://www.georgeenescu.ro/articol_2329_Recital-de-pian-ANDREI-LICARE--538;_pg_0.htm)

Joi, 19 iunie 2014, Muzeul Național "George Enescu" organizează Ziua "Porților Deschise pentru Fotografie". Încărcat de o istorie ce așteaptă să fie redescoperită, Palatul Cantacuzino, monument înscris pe lista patrimoniului cultural european, își va lăsa ungherele cercetate de către fotografi amatori sau profesioniști. Fiind o zi a porților deschise, muzeul va oferi fotografilor prilejul de a nu plăti prețul obișnuit de 30 RON/oră (fotograf amator), respectiv 100 de RON/oră (fotograf profesionist) pentru a adăuga portofoliului lor imagini din prezența somptuoasă a Palatului.

Evenimentul se va încheia printr-o expoziție online de fotografii pe site-ul muzeului, cu vernisajul pe data de 30 iunie 2014.

Așteptăm fotografiile celor interesați pe adresa mngenescu@yahoo.com sau pe pagina de facebook a muzeului, până pe data de 28 iunie a.c.