Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Maxim Quartet concertează în Ierusalim la 'The Israel Festival'

Publicat: marți, 3 Iunie 2014 , ora 10.28

Joi, 5 iunie 2014, Maxim Quartet va susține un concert în aer liber în Israel, pe scena First Station Jerusalem (gara veche a Ierusalimului transformată într-un modern centru de evenimente culturale), în cadrul manifestării intitulate THE ISRAEL FESTIVAL. Unul dintre cele mai longevive evenimente de acest gen, The Israel Festival se află la cea de-a 53-a ediție (fondat în 1961), se derulează între 29 mai și 20 iunie 2014 și reunește invitați din întreaga lume, într-o mare diversitate de momente artistice: concerte și recitaluri de la muzică clasică la jazz, spectacole de dans, teatru etc. Institutul Cultural Român din Tel Aviv este partenerul acestui prestigios festival în organizarea concertului Maxim Quartet.

Ansamblu unic în Europa, Maxim Quartet s-a constituit în urmă cu doi ani, prin asocierea inedită a patru instrumente: pian - Horia Maxim, flaut - Mihaela Anica, acordeon - Fernando Mihalache și contrabas - Săndel Smărăndescu. În 2013, Maxim Quartet s-a bucurat de aprecierea publicului, dar și a specialiștilor (critici muzicali, compozitori ș.a.) ca urmare a participării la două dintre cele mai importante festivaluri europene: "Europäische Wochen Festspiele" ("Festivalului Săptămânile Europene") - Passau, Germania și Festivalul Internațional "George Enescu".

Grație formulei instrumentale unice, Maxim Quartet își propune să promoveze o modalitate modernă și proprie grupului de a trata creații din zona muzicii clasice, a jazz-ului sau a muzicii de film, prin transcriere, prelucrare și chiar prin adăugarea unor elemente de improvizație.

Repertoriul Maxim Quartet prezentat în concertul din Israel va cuprinde multe creații românești: Paul Constantinescu, Tiberiu Olah, Dan Dediu, Johnny Răducanu sunt câțiva dintre compozitorii selectați. Spectatorii se vor întâlni însă și cu influențe românești în lucrări ale unor compozitori străini: "Dansurile Românești" de Bela Bartok sau "Valsul" autorului basarabean Eugen Doga.

Vor fi interpretate partituri precum "Cântec" și "Joc Dobrogean" de Paul Constantinescu, "Andante" de Tiberiu Olah etc. - toate adaptate pentru formula de cvartet și prezentate publicului într-o formulă sonoră deosebită. Spiritul satiric și teatral al muzicii este și el valorizat prin dialogul instrumental, în creații ca "Rondo alla Münchhausen" sau "Balkan-Tango with Walking Bass", de Dan Dediu. Nu în ultimul rând, concertul Maxim Quartet propune spectatorilor și o incursiune în lumea jazz-ului, cel mai bun exemplu fiind "Jocul Țambalelor", una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Johnny Răducanu - o surprinzătoare îngemănare a jazz-ului cu folclorul românesc.

Prin concertul pe care îl susține la Ierusalim în cadrul festivalului, Maxim Quartet își dorește să propună publicului o viziune modernă și spectaculoasă asupra valorilor românești semnificative.


HORIA MAXIM este un muzician cu o prezență constantă pe scena sălilor de concerte, abordând un repertoriu vast și complex, atât ca solist concertist - colaborator al majorității orchestrelor simfonice din România - cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini (printre alții, Ion Bogdan Ștefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano și Mario Caroli).

A susținut recitaluri sau concerte în Germania, Franța, Italia, Austria și Japonia. Participă la numeroase festivaluri naționale și internaționale, printre care "Festivalul Enescu", "Nuova Consonanza" - Roma, "Bucharest Music Film Festival" și "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" - București. A înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franța și Statele Unite ale Americii (ex. "Youth Without Youth", film produs și regizat de Francis Ford Coppola - 2007).


MIHAELA ANICA este un muzician cu o susținută activitate artistică, atât în Austria, țara sa de adopție, cât și în Franța și Germania. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile "Allegro Vivo" - Austria, "Acanthes - Flute Atelier" - Franța, "Festivalul Enescu", precum și recita­lurile susținute în seria de acțiuni culturale organizate de "KulturKontakt Austria".

A câștigat importante distincții și burse de excelență: Werner Tripp Memorial Fund și Tokyo Foundation. Între 2008-2010 a fost membru al prestigiosului ansamblu "Orchestre de Flutes Français" - Paris, a fost de asemenea colaborator al Filarmonicii "George Enescu" - București și este membru al trioului "Spirit of Vienna".

Mihaela Anica a beneficiat de îndrumarea unor importanți flautiști și pedagogi europeni, printre cei mai cunoscuți numărându-se Ion Bogdan Ștefănescu (Universitatea Națională de Muzică București), Barbara Gisler-Haase (Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena), Pierre-Yves Artaud (Ecole Normale de Musique de Paris) ș.a.


FERNANDO MIHALACHE este unul dintre puținii acordeoniști români cu o prezență constantă pe multe scene din țară și străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, la recitaluri camerale.

A colaborat cu instituții de prestigiu ca Teatrul Național București, Opera Națională București sau Teatrul Național de Operetă și a participat la festivaluri precum "Festivalul Enescu", Festivalul "Jazz Blues&More", Festivalul Internațional de Jazz, "Bucharest Music Film Festival" și la spectacole prezentate la Sala Radio și Ateneul Român.

În cadrul "M.T. Band" (Germania) Fernando Mihalache se află în postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu a pus bazele "Accord Vibes", un proiect de anvergură (acordeon, vibrafon și contrabas - Michael Acker), unic în România.


SĂNDEL SMĂRĂNDESCU a devenit membru al Filarmonicii ,,G. Enescu" în 1991, București, și în paralel, membru al orchestrei de cameră ,,Virtuozii din București", continuându-și apoi cariera în Coreea de Sud, unde a ocupat poziția de șef de partidă în orchestra filarmonicii din Suwon.

A revenit apoi la Filarmonica ,,G. Enescu" București, unde a activat ca șef de partidă până în anul 2000, colaborând în același timp cu Orchestra Internațională a Italiei.

În anul 2000 a devenit șef de partidă al Orchestrei Symphoniker din Osaka, Japonia, unde a cântat până în aprilie 2007, când, restabilit în România, și-a continuat activitatea muzicală atât ca membru al Orchestrei Naționale Radio cât și ca membru al cvintetului ,,Traffic Strings". A susținut recitaluri în țară și în străinătate, atât solo cât și camerale, colaborând și cu cvartetul Voces.

Ca o recunoaștere a realizărilor sale solistice, în 2003, artistul a fost distins în Japonia cu premiul Aoyama ,,Barock Saal" pentru cel mai bun recital - duo al anului 2002.