Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Opereta 'Silvia' - în premieră la Opera Română Craiova

Publicat: luni, 12 Mai 2014 , ora 15.55

Una dintre cele mai faimoase operete compuse de Emmerich Kalman, "Silvia", va avea premiera la Opera Română Craiova la mijlocul acestei luni - joi, 15 mai, începând cu ora 19.00. Povestea de dragoste dintre tânăra cântăreață Silvia Varescu și Prințul Edwin va fi transpusă în scenă de Andras Kurthy - regizor și director de programe la Opera de Stat din Budapesta, dar și colaborator permanent al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și Rudas Theatrical Organization (California, SUA).

"Nu am avut intenția să fac o regie în stil tradițional. Acțiunea operei nu se desfășoară în secolul nostru. În actul trei se oferă detalii exacte privind momentul în care are loc acțiunea: este vorba 28 iunie 1914, când a avut loc atentatul împotriva Arhiducelui Imperiului Austro-Ungar Franz Ferdinand, eveniment ce a constituit motivul declanșării Primului Război Mondial. Informația despre acest atentat se regăsește și în povestea noastră. Se creează astfel un sentiment de nesiguranță, de frică, pentru că suntem la sfârșitul «Belle époque». Opereta a început să fie compusă de Emmerich Kálmán acum 100 de ani, în luna mai. Când a început războiul, nu a mai putut continua. Era un caracter sensibil, sentimental, și ceea ce s-a întâmplat l-a adus într-o stare de depresie. După un an, piesa a fost continuată, premiera având loc la Viena în timpul războiului, pentru ca apoi, în 1916, să se joace la Budapesta", a precizat regizorul Andras Kurthy.

Replicile savuroase de umor fin, în pași de vals și ritmuri fierbinți de ceardaș vor răsuna în interpretarea artiștilor Renata Vari (Silvia, șansonetistă), Adrian Grădinaru (Arhiducele Ferdinand Salvador), Cosmin Vasilescu (Ducele Leopold Maria), Edith Mag Noferi (Ducesa Cecilia, soția ducelui), Florin Butnaru (Prințul Edvin, fiul lor), Laurențiu Nicu (Contele Bonifaciu Kauciano), Noemi Modra (Contesa Stazi), Gabriel Marciu, Ioan Cherata, Lelia Vais, Violeta Țicu, Anca Țecu, Ștefan Ciucă, Dragoș Dragomirescu, Alexandru Petre, Mircea Tudora, Nicolae Popa, Costin Nanu și Tamara Grama.

Costumele și decorurile sunt realizate de Răsvan Drăgănescu, iar coregrafia îi aparține lui Adrian Mureșan (Cluj-Napoca).

Premiera din 15 mai, ca și următoarea reprezentație, din 17 mai, ora 19.00, vor avea loc sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Stanciu - actualmente dirijor principal la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța. Dat fiind faptul că, încă de la premiera pe scena vieneză, din urmă cu aproape un secol, a făcut săli pline atât în Europa, cât și în America, reprezentanții Operei craiovene sunt convinși că spectacolul de operetă "Silvia" va avea un deosebit impact la public.