Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Spectacole și concerte de excepție la Săptămânile Festive ale Vienei

Publicat: luni, 12 Mai 2014 , ora 10.48

Din 9 mai până pe 15 iunie capitala Austriei va sta sub semnul teatrului, muzicii și artei internaționale, în cadrul "Săptămânilor Festive ale Vienei" ("Wiener Festwochen"). Evenimentul, devenit o tradiție în agenda culturală a capitalei austriece, reunește timp de cinci săptămâni 38 de producții din 22 de țări, respectiv 117 spectacole. Festivalul este conceput ca reflexie a dialogului dintre arta și cultura tradițională și cea contemporană, motto-ul ediției din acest an fiind: "Creier și inimă".

Deschiderea "Săptămânilor Festive", programată pentru data de 9 mai, are loc în mod tradițional în Piața Primăriei din Viena, intrarea fiind liberă. Opt coruri internaționale vor răsuna aici ca unul singur, în cadrul proiectului "Europa cântă".

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediției actuale este spectacolul de operă al "Teatro Real" din Madrid, "Cosi fan tutte" de W.A. Mozart (2, 4 și 5 iunie), în regia lui Michael Haneke, deținătorul unui premiu Oscar și de două ori distins cu premiul "Palme d'Or" la Cannes. După "Don Giovanni" de Mozart, acesta este cel de-al doilea spectacol de operă semnat de cunoscutul regizor austriac. Un alt punct culminant al festivalului îl reprezintă cele două piese de teatru puse în scenă de unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Claude Régy: este vorba despre "Intérieur" de Maurice Maeterlinck (11-14 mai) și "La Barque le soir" de Tarjei Vesaas (11-15 iunie). Este pentru prima oară când sunt prezentate în Austria spectacole semnate de Régy. La rândul său regizorul italian Romeo Castellucci, cunoscut pentru interpretările sale extreme, va prezenta la Viena o punere în scenă a operei lui Gluck "Orfeo ed Euridice" (11, 13, 16, 18 mai).

Programul muzical din cadrul "Săptămânilor Festive ale Vienei" este completat de o serie de concerte de excepție la Musikverein (11 mai - 19 iunie), dintre acestea: Orchestra Filarmonicădin Viena sub conducerea muzicală a lui Riccardo Muti (11 mai), Staatskapelle Berlin cu Daniel Barenboim la pupitrul orchestrei și Maurizio Pollini la pian (11 mai), Concentus Musicus sub conducerea muzicală a lui Nikolaus Harnoncourt (24, 25 mai), Orchestra Filarmonică din Viena, de această dată cu Daniel Barenboim la pupitrul dirijoral (15 iunie), recital de pian Maurizio Pollini (16 iunie) sau Orchestra Filarmonică din Viena dirijată de Mariss Jansons (19 iunie).

Un alt punct culminant în programul muzical al festivalului, însă de această dată dintr-un repertoriu total diferit, este seria de concerte 3D ale pionierilor electropop-ului - trupa germană "Kraftwerk". În cadrul a opt concerte spectaculoase, ce sunt programate să aibă loc timp de patru zile la Burgtheater (15 - 18 mai), formația va prezenta discografia sa completă, fiecare concert fiind dedicat unui album, de aici și titlul seriei de concerte: "Der Katalog - 1 2 3 4 5 6 7 8".

Pentru prima oară se va deschide pe data de 10 mai, la Künstlerhaus, un centru al festivalului, la care intrarea este gratuită și unde cei interesați pot viziona înregistrări video și expoziții, pot participa la diverse lecturi etc.