Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert dedicat Sfintelor Paști la Muzeul Național Cotroceni

Publicat: vineri, 4 Aprilie 2014 , ora 12.52

Muzeul Național Cotroceni organizează luni, 7 aprilie 2014, ora 18.00, concertul prilejuit de Sfintele Paști. Continuând tradiția Concertelor de Paște, anul acesta vă propunem o incursiune lirică în universul spiritual al sărbătorii pascale, în interpretarea mezzosopranei Cristina Iordăchescu Iordache și a sopranei Irina Iordăchescu, acompaniate la pian de Verona Maier.

Mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache este absolventă a Academiei de Muzică București în anul 1990, clasa profesor Arta Florescu, între 1993 - 1994 fiind solistă a Operei Naționale București. A susținut concerte pe scena Ateneului Român, Sala Radio, Opera Națională, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul George Enescu, Institutul Cultural Francez, Academia de Muzică București, Sala Auditorium, Sala Dalles, Festivalul de Muzică de Cameră de la Brașov, Opera din Timișoara, Filarmonica din Craiova, Satu Mare, Constanța.

Cristina Iordăchescu Iordache este laureată a Concursului Internațional de Canto, ediția 1990, Miami, SUA și invitată la Festivalul Puccini de la Torre del Lago 1991 - Viareggio, Italia. Activitatea concertistică internațională este marcată de turnee în Filipine - Manila; Italia - Salerno; Germania - Bonn, Bremen, Mulheim, Siegburg, Neuwied, Bad Pyrmont, Brilon; Luxembourg; concerte ca pianist acompaniator al tatălui său, marele bariton român Dan Iordăchescu, în SUA, Canada și Italia, de asemenea în România (pe scena Ateneului Român din București și pe scena Operei din Iași).

Despre mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache, profesoara sa Arta Florescu spunea: "o muzicalitate de excepție, inteligență, talent, voce de mezzo înalt cu multă afinitate pentru muzica de concert…".

Soprana Irina Iordăchescu este absolventă a Academiei de Muzică din București, clasa profesor Maria Slătinaru Nistor și clasa de lied oratoriu maestrul Dan Iordăchescu. De la momentul debutului internațional din anul 2001 și până în prezent, soprana Irina Iordăchescu a cântat roluri principale atât în România cât și în străintate, pe scene importante ca: Teatrul "Scala" din Milano - Italia, Teatrul "Dante Alighieri" din Ravenna - Italia, Las Palmas, Barcelona - Spania, Thessaloniki - Grecia, Carnegie Hall, New York - USA, Mulhouse - Franța, Sofia, Varna, Russe, Plovdiv - Bulgaria, Bruxelles, Antwerpen - Belgia, Sankt Margarethen - Austria, Glydebourne - Anglia, Moscova, Sankt Petersburg - Rusia, Bergen - Norvegia, Almaty - Kazakhstan, Vaasa - Finlanda, Opera Națională București, Ateneul Român, Filarmonica "George Enescu", teatrele de operă din Cluj și Constanța.

Palmaresul său cuprinde premii la concursuri naționale și internaționale precum: Ionel Perlea (România), Mihail Jora (România), G.B. Viotti (Italia), Maria Callas (Grecia), Sylvia Geszty (Spania), Vicenzo Bellini (Italia), I.V.C.- s'Hertogenbosh (Olanda) și Alfredo Giacomotti (Italia). În anul 2009, a primit "Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România" acordat de Revista VIP și Premiul "Iosif Sava" acordat de Radiodifuziunea Română.

Pianista Verona Maier a absolvit Universitatea de Muzică din Bucuești, clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei și Ana Pitiș, în 1984. Din 1990 este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din Bucuești, în 2006 obținând titlul de Doctor în muzică, sub coordonarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

A desfășurat o bogată activitate artistică materializată în concerte și cursuri de măiestrie susținute atât în țară, cât și în străinătate: Italia, Elveția, Franța, Grecia, Ungaria, Germania, Slovacia, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Suedia, Anglia, Cehia, Israel.

Verona Maier a participat la festivaluri internaționale: Festivalul Internațional "George Enescu"(1992 - 2011), Festivalul Internațional al Muzicii Noi, București (1992 - 2011), Festivalurile Internaționale de la Palencia și Santander, Spania (1995), dar și la festivaluri naționale: Iași, Sighișoara, Constanta, București. De-a lungul carierei a colaborat cu prestigioși dirijori și interpreți din România și străinătate ca acompaniator, a interpretat și partituri solo pentru pian în România, Germania, Danemarca și Elveția.