Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert in memoriam Emil Simon sub bagheta dirijorului Paul Mann

Publicat: miercuri, 12 Martie 2014 , ora 9.51

Stimați Parteneri, Dragi Prieteni ai Filarmonicii,

Vă invităm vineri, 14 martie, în sala Colegiului Academic, începând cu ora 19, la Concertul simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii "Transilvania", alături de violonistul ruso-american Artur Kaganovski, sub bagheta dirijorului britanic Paul Mann, stabilit în România.

Din programul serii fac parte Concertul pentru vioară semnat de Edward Elgar, compozitorul preferat al dirijorului Paul Mann, și Simfonia a VI-a de Dmitri Șostakovici.

Acest concert este dedicat regretatului maestru Emil Simon, dirijor al Filarmonicii clujene timp de 40 de stagiuni.

Dirijorul Paul Mann colaborează frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepărtat, Statele Unite și Australia. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent, se numără Orchestre National de Lille, Orchestra Simfoncă din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell'Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoția, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regăsim nume ca Orchestra Simfonică din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar și Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo.

Anii de studenție ai lui Paul Mann se leagă de Școala de Muzică Chetham, apoi Universitatea York, iar recunoașterea meritelor sale artistice a venit o dată cu debutul ca pianist, ulterior ca maestru al baghetei. Astfel, în 1998, Paul Mann a câștigat Concursul de dirijat Donatella Flick, o rampă de lansare spre succesul din anul următor, când a devenit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra. Primele aplauze în această calitate le-a cules în iunie 1999, acest succes atrăgând numeroase noi colaborări.

Până în 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât și ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activității sale de concert, artistul a realizat înregistrări de muzică daneză și americană și a imprimat câteva compoziții aparținând lui Jon Lord, regretatul membru al trupei Deep Purple.

Totodată, artistul este o prezență constantă pe scenele din S.U.A, unde dirijează orchestre de prestigiu precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico, și conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondată, în 1948, de către doi artiști celebri - coregraful George Balanchine și scriitorul Lincoln Kirstein.

Printre proiectele speciale în care a fost implicat, se numără Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre și concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile și recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra și formația rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezența dirijorului Paul Mann are o semnificație aparte pentru Filarmonica "Transilvania", de care se leagă o frumoasă colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu de concerte cu aceeași renumită formație și Orchestra din Cluj.

"Uneori, în cadrul interviurilor, sunt întrebat care este compozitorul meu preferat - întrebare pe care de regula o evit, spunând ca acesta este tocmai compozitorul a cărui lucrare o dirijez la momentul respectiv. Dar dacă m-ați închide într-o încăpere și nu m-ați lăsa să ies decât dacă v-aș da un răspuns corect, atunci v-aș răspunde: compozitorul meu preferat este Elgar. Mai presus de toate, îmi face o deosebită bucurie să aduc, în noua mea patrie, muzica din țara mea de baștină." - Paul Mann

Violonistul ruso-american, Artur Kaganovskiy este fără îndoială unul dintre cei mai buni violoniști în prezent. În ultimii 24 de ani a atras atenția audienței din jurul lumii, cu stilul său unic și distinctiv de intrepretare, fiind adeseori comparat cu violoniștii din Epoca de Aur. Sub îndrumarea faimosului Isaac Stern, Kaganovskiy s-a impus repede ca fiind un artist de frunte, în lumea violonoștilor. Câștigător al Competiției Internaționale de Vioară Waldo de Mayo și laureat al prestigioaselor premii Fritz Kreisler, H. Gilbert și Joseph Fuchs, violonistul este absolvent al Juilliard School, unde printre profesorii săi s-au numărat Masao Kawasaki, Lewis Kaplan și Grigory Kalinovsky. De asemenea, a studiat și concertat alături de Pinchas Zukerman în Ottawa (Canada), și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Joseph Silverstein și Michael Tree (muzică de cameră).

Kaganovskiy a debutat pe scena de la Carnegie Hall în 2007, alături de membrii Filarmonicii din New York și Orchestra Operei Metropolitan, sub bagheta dirijorului David Gilbert. S-a bucurat de mai multe apariții la televiziunea rusească, a participat în turnee în Statele Unite ale Americii, Europa și China, alături de Orchestra Juilliard, iar în timpul centenarului nașterii compozitorului Dmitri Șostakovici a susținut o serie de concerte dedicate compozitorului. Performanțele recente includ un turneu cu Richard Haglund, în program Concertul pentru vioară de Samuel Barber alături de Filarmonica Națională Moldova și Orchestra Filarmonicii Tiraspol; recitaluri solo în Savannah (Georia, S.U.A), organizate de Organizația Savannah Friends of Music; interpretarea Concertului pentru vioară de F. Mendelssohn, alături de Orchestra simfonică Bergen și interpretarea Concertului pentru vioară de E. Elgar, alături de Filarmonica Newburgh. Solistul se pregătește pentru concertul din Cluj-Napoca, alături de Filarmonica de Stat "Transilvania" și dirijorul Paul Mann; un concert alături de Orchestra Filarmonicii Tiraspol, în program Concertul pentru vioară de P. I. Ceaikovski; respectiv pentru câteva performanțe și înregistrări ale Concertelor de vioară semnate de J. Brahms și P. I. Ceaikovski, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Kiev și Orchestra Națională a Ucrainiei, sub bagheta dirijorului Philip Greenberg.

Pe lângă cariera sa solistică internațională, în continuă expansiune, Artur Kaganovski este implicat activ în cadrul Fundației Else Borges și Festivalul Arts Initiatives Music din Harrisburg (Pennsylvania, S.U.A), fiind deținătorul unuia dintre cele mai bune studiori private de învățământ din New York.