Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianista Elisabeth Leonskaja - albumul 'Paris': Music box, 2 decembrie 2013

Publicat: luni, 2 Decembrie 2013 , ora 14.21

Vă prezint cel mai nou disc al binecunoscutei pianiste Elisabeth Leonskaja - albumul Paris, apărut în 10 octombrie 2013, ce reunește lucrări semnate de Maurice Ravel, George Enescu și Claude Debussy.

Discul se dorește a fi un omagiu adus Parisului sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX: un oraș al luminilor care polariza atenția lumii culturale și în care s-au născut cele mai importante curente literare și muzicale ale perioadei. Parisul Belle epoque și o ilustrare prin muzică în Valsurile nobile și sentimentale de Maurice Ravel: Elisabeth Leonskaja într-o lucrare compusă în Parisul anului 1911.

M-am bucurat când am văzut că pe acest disc figurează și prima sonată pentru pian de George Enescu. Iată un extras din bookletul CD-ului: "George Enescu nu poate fi lăsat în afara triadei din care mai fac parte Ravel și Debussy. Enescu a fost singurul care nu era francez la origine dintre aceștia trei; Parisul era îmbibat cu atâta creativitate a artiștilor străini, că orașul nu poate fi conceput în absența acestora - ar fi orfan."

Este interesant că toți criticii care au recenzat acest disc sau recitalurile Elisabethei Leonskaja cu același program de pe disc au scris în primul rând despre prezența în program a primei sonate enesciene pentru pian, salutând promovarea acestei lucrări mai puțin cunoscute la nivel internațional, din păcate. S-a făcut și asocierea, firească de altfel, între faptul că Elisabeth Leonskaja a cucerit premiul I la Concursul George Enescu din 1964.

Mie mi-a plăcut în care Leonskaja reușește să surprindă specificul muzicii enesciene din această sonata op.24 nr.1 care nu este ușor de ascultat: o muzică ce poate părea complicată, dar în care se regăsește, mai ales în partea a III-a, atmofera serilor de românești de vară. Oricum, să asculți Enescu interpretat de una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, nu poate fi decât un privilegiu.

Alături de Ravel și Enescu, pe discul Paris al pianistei Elisabeth Leonkaja se regăsește, firesc, și Claude Debussy, fără de care nu ne putem imagina atmosfera Belle epoque a începutului de secol XX la Paris. Elisabeth Leonskaja a ales 3 preludii: Vântul pe câmpie, Fata cu părul bălai și Focuri de artificii, alături de emblematicul vals Mai mult decât lent.

Cristina Comandașu