Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Aleksandra Kurzak - 'Bel raggio': CD-uri în premieră, 9 mai 2013

Publicat: joi, 9 Mai 2013 , ora 15.07

Vă invit să ascultați astăzi un album al celei pe care presa internațională o consideră a fi o nouă stea a scenelor lirice mondiale - soprana poloneză Aleksandra Kurzak. "Bel raggio" este discul a cărui lansare a avut loc în Polonia pe 1 aprilie și care va fi disponibil pe piața internațională începând de luna viitoare, dar dumneavoastră îl puteți vota pe site-ul www.romaniamuzical.ro în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013".

Aleksandra Kurzak se află la cel de-al doilea album apărut sub egida Decca, fiind, de altfel, primul artist polonez care a semnat un contract în exclusivitate cu celebra casă discografică renumită pentru cântăreții săi precum Pavarotti, Sutherland, Horne sau Fleming. După compact-discul de debut - Gioia! - Aleksandra Kurzak revine cu înregistrări ale unor dificile arii desprinse din operele lui Gioacchino Rossini, unele dintre ele interpretate și pe marile scene ale lumii.

Alături de soprana poloneză se află Ansamblul Sinfonia Varsovia, cu Pier Giorgio Morandi la pupitrul dirijoral.


Un succint CV

Laureată a concursurilor internaționale de la Varșovia, Barcelona, Helsinki și Canton, Aleksandra Kurzak a fost, vreme de șapte ani, membră a ansamblului Operei de Stat din Hamburg, acolo unde a interpretat multe dintre rolurile cu care, mai apoi, s-a impus pe marile scene lirice ale lumii. Pentru că în 2005 a debutat cu foarte mare succes la Metropolitan întruchipând-o pe Olimpia, din Povestirile lui Hoffman de Offenbach, pentru a reveni mai apoi la New York în Răpirea din serai de Mozart și Rigoletto de Verdi, rol pe care îl va relua și în stagiunea viitoare alături de Matthew Polenzani și Dmitri Hvorostovski.

"O strălucitoare nouă stea!" - titra The Sunday Times în urmă cu doi ani și iată că previziunile se împlinesc, Aleksandra Kurzak fiind astăzi una dintre cele mai solicitate, admirate și iubite tinere soprane ale lumii, cea pe care tenorul Roberto Alagna o preferă ca parteneră de scenă în multe dintre viitoarele sale producții. De altfel, în noiembrie 2012 cei doi au repurtat un imens succes pe scena de la Covent Garden, acolo unde au interpretat rolurile principale din Elixirul dragostei de G. Donizetti, spectacol după care publicațiile britanice apreciau la superlativ prestația sopranei poloneze - posesoare a unei voce de o rară frumusețe, dar mai ales cu o personalitate scenică debordantă. O tehnică impresionantă, un timbru rafinat și luminos, așa cum o regăsim și în albumul pe care îl ascultați în premieră la Radio România Muzical.

Mâine, de la ora 17.30, vă aștept la o nouă întâlnire, pregătită să vă prezint un alt CD în premieră. De această dată, unul dintre cei mai carismatici violoniști ai ultimelor decenii, artistul ale cărui preocupări muzicale se îndreaptă cu precădere spre muzica preclasicismului italian - Giuliano Carmignola și cel mai recent album al său - "Vivaldi con moto".

Liliana Staicu