Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Miloč Karadagliæ - Latino Gold: CD-uri în premieră - 8 mai 2013

Publicat: miercuri, 8 Mai 2013 , ora 16.24

Vă propun astăzi cel mai nou compact-disc ce poartă semnătura chitaristului Miloč Karadagliæ - "Latino Gold", album lansat pe 4 martie 2013 și inclus în cadrul campaniei RRM "Votează discul de muzică clasică al anului 2013". Este cel de-al treilea disc al chitaristului muntenegrean lansat de celebra casă Deutsche Grammophon și reunește 21 de piese dintre care 8 sunt înregistrate în premieră.

La debutul său european, în 2011, Miloč Karadagliæ a obținut prestigiosul premiu Gramophone "Tânărul artist al anului" dar și "Echo Klassik Award" pentru Debut. Iar discul "Mediteraneo" - cu care s-a impus pe piața internațională - s-a situat pe primele locuri în topurile anului 2011. Un an mai tarziu a fost distins cu "Classical Brit Award" pentru albumul "Latino Pasion", iar acum revine în atenție odată cu lansarea discului pe care vi-l propun spre audiție - "Latino Gold".

Artistul născut în aprilie 1983, în Muntenegru, a studiat de la 17 ani la Academia Regală de Muzică din Londra, fiind apreciat de toate revistele de specialitate dar și de public pentru abilitatea sa de a aborda într-o manieră proprie atât partituri consacrate ale repertoriului clasic cât și șlagăre ale zonei pop, așa cum o face, de altfel, și în acest ultim disc așteptat cu mare interes la fel ca și recitalurile sale care se desfășoară pretutindeni în lume cu casa închisă, stabilind recorduri greu de egalat. La Royal Albert Hall, spre exemplu, a reușit să adune o audiență de peste 3000 de persoane pentru un recital care, în mod obișnuit, s-ar desfășura în spații mult mai intime, dată fiind și atmosfera creată de tonalitatea unei singure chitare.


Și anul 2013 nu pare a fi mai liniștit pentru artistul care tocmai a împlinit 30 de ani, agenda sa incluzând concerte alături de Orchestra Filarmonică din Londra, English Chamber Orchestra, Orchestra Filarmonică din Hong Kong sau Orchestra simfonică din Atlanta, dar și recitaluri în Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Japonia și mult așteptatul debut la Festivalul Internațional de la Verbier. Iar succesul imens de care se bucură nu a schimbat nimic din firea acestui muzician de o rară simplitate și modestie, o persoană ce reușește să își depășească timiditatea doar pe scenă, acolo unde devine atât de pasional prin muzica pe care o oferă publicului.

Liliana Staicu