Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

DUO - Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu

Publicat: miercuri, 20 Martie 2013 , ora 15.50

"Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele lui sună din toate instrumentele unei orchestre." - Cella Delavrancea

Întrebat la un moment dat ce părere are despre acest gând al Cellei Delavrancea, pianistul a răspuns: "Am fost foarte impresionat citind rândurile scrise de Cella Delavrancea care, pe lângă faptul că era o personalitate artistică deosebită, era și un om foarte generos. Recunosc că m-am apropiat mereu cu devoțiune și smerenie de muzica pe care am interpretat-o și, probabil, doamna Cella Delavrancea a intuit acest lucru. În privința faptului că pianul sună ca o orchestră, cred că așa trebuie să fie, deoarece pianul este cel mai complex instrument, putându-se astfel realiza diferențieri timbrale, ca la orchestră. Apoi, fiind și compozitor, am intuit ce dorește compozitorul și am încercat să redau cât mai fidel intențiile lui."Aceasta este lumea sonoră a lui Valentin Gheorghiu văzută de el însuși. Atât concertele sale, cât și înregistrările au rămas în memoria melomanilor.

Ultimul album pe care l-a lansat alături de soția sa, Roxana Gheorghiu, cuprinde o serie de lucrări semnate Schubert, Brahms, Rachmaninov, Debussy și Poulenc. Cu ceva vreme în urmă se scria în cotidianul spaniol «La Coruna» despre duo-ul pianistic: "atacurile incisive sau suave, agilitățile strălucite, pedalele exemplare, gradările dinamice reprezintă marile atuuri ale acestui Duo exemplar". Forța magnetică pe care o exercită cei doi pianiști asupra melomanilor de pretutindeni sper să vă cucerească și pe dumneavoastră ascultând albumul propus de noi pentru seria Votează discul de muzică clasică al anului 2013  Radio România Muzical.

Simona Dumitriu