Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Tenorul Jonas Kaufmann - Wagner: Music box, 4 martie 2013

Publicat: joi, 7 Martie 2013 , ora 9.40

Vă prezint un disc lansat în 18 februarie 2013, dar care deja deține titlul de cel mai bine vândut disc al momentului în Germania, Franța și Marea Britanie. Este vorba despre înregistrări ale tenorului german Jonas Kaufmann, cu lucrări de Richard Wagner - arii și lieduri. Jonas Kaufmann apare alături de Orchestra Operei Germane din Berlin, dirijate de Donald Runnicles.

Nu mă miră succesul de care se bucură acest disc în Germania, Franța și Marea Britanie - exprimat prin vânzările record. Pentru că este discul potrivit la momentul potrivit. Întreaga lume se pregătește să sărbătorească în aprilie 200 de ani de la nașterea lui Richard Wagner și deci interesul de a-i cunoaște opera este foarte mare. Discul cuprinde cele mai cunoscute arii de tenor din creația lui Wagner, alături de cunoscutele lieduri pe versuri de Mathilde Wesendonck, în interpretarea unuia dintre cei mai bine cotați cântăreți ai timpurilor noastre, care prin voce și chiar prezență fizică întruchipează idealul wagnerian. Deci - succes garantat.

Cum se explică succesul acestui disc?

Nu e prea greu de ghicit. Jonas Kaufmann este cu siguranță unul dintre marii tenori ai timpurilor noastre, cu o carieră prodigioasă, și o voce specială, atât de rară astăzi, de tenor dramatic, ce-i permite să abordeze cu succes și repertoriul wagnerian. Jonas Kaufmann apare chiar în această stagiune într-o producție cu Parsifal de Wagner la Opera Metropolitan din New York - chiar în 2 martie 2013, în cinematografele din întreaga lume a putut fi vizionat acest spectacol transmis în direct de la Opera Metropolitan din New York. Și în plus, la 43 ani, Jonas Kaufmann este o prezență deosebită și din punct de vedere fizic - aspect ce contează foarte mult în economia unui spectacol de operă. Ceea ce nu înseamnă că Jonas Kaufmann ar fi vreun preferat al presei de scandal - el duce o exemplară viață de familie.

Lieduri de Richard Wagner

Cred că punctul maxim de interes al discului este reprezentat de ciclul celor 5 lieduri scrise de Wagner pe versurile Mathildei Wesendonck. Pentru că atât de rar avem ocazia să ascultăm aceste lieduri, în general, și pentru că atât de rar avem ocazia să le ascultăm într-o interpretare de calibrul celei propuse de Jonas Kaufmann și Orchestra Operei Germane din Berlin, dirijată de Donald Runnicles.

Acesta este...

...un disc de excepție ce aduce un omagiu compozitorului de la nașterea căruia vom sărbători anul acesta 200 ani. Richard Wagner - la fel de actual ca și în secolul al XIX-lea, datorită unei voci de referință a secolului XXI.

Și câteva arii...

Discul include aria lui Siegmund din actul I al operei Walkiria, aria personajului principal din actul II al operei Siegfried de Richard Wagner, aria lui Rienzi din actul V al operei cu același nume și aria lui Tannhauser din actul 3 al operei omonime, aria lui Walther din actul I al operei Maeștrii cântăreți din Nurnberg și aria lui Lohengrin din actul 3 al operei omonime de Richard Wagner,

Acestea au fost cele 5 lieduri de Richard Wagner, pe versurile Mathildei Wesendonck, în orchestrația lui Felix Mottl - înregistrare de pe ultimul CD al tenorului Jonas Kaufmann, un disc lansat în 18 februarie 2013 pe care mai apar și numele Orchestrei Operei Germane din Berlin, sun bagheta lui Donald Runnicles.

Votează

Vă invit să votați acest disc pe pagina romaniamuzical.ro, secțiunea Votează discul de muzică clasică al anului 2013. Iar în cadrul aceleiași campanii, vă propun în 11 martie, de la ora 20, cel mai nou disc al celei despre care vorbește deja că va deveni un superstar: soprana Julia Lezhneva și albumul Halleluia care se lansează oficial chiar în 11 martie, adică în ziua când îl vom asculta și noi.

Cristina Comandașu