Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Violonistul Leonidas Kavakos și pianistul Enrico Pace - Integrala sonatelor beethoveniene - Interpreți de ieri și de azi (18-21 februarie)

Publicat: marți, 19 Februarie 2013 , ora 10.17


Sonatele numãrul 1, 4 și 8
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Sonatele numãrul 2, 6 și 7
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Sonatele numãrul 3 și 9
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Sonatele numãrul 5 și 10
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

23 aprilie 2012, Londra - aceasta este data la care casa de discuri Decca anunța semnarea contractului exclusiv cu unul dintre cei mai importanți violoniști ai perioadei actuale: Leonidas Kavakos. "Înregistrarea concertului de Sibelius realizată pe când avea 20 de ani a reprezentat primul pas al acestui drum ascendent pe care Leonidas Kavakos l-a parcurs și care l-a adus alături de cei mai mari violoniști ai lumii interpretative. Astăzi el este prima alegere a marilor dirijori și a celor mai importante orchestre"- declara Paul Moseley, directorul Decca Classics - "Este timpul potrivit pentru ca Decca să îl invite să înregistreze opusurile fundamentale ale repertoriului viorii, incluzând integrala sonatelor beethoveniene, concertul de Brahms și Sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach."


Stagiunea 2012-2013

Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, o piatră de încercare pentru oricare violonist, este în stagiunea 2012-2013 "cartea de vizită" a artistului grec care a prezentat-o mai întâi la Wigmore Hall alături de pianistul Emmanuel Ax pentru ca în această stagiune să o ofere publicului din Florența, Milano, Atena, Amsterdam, dar și pe scenele Festivalurilor de la Salzburg și Hong Kong. Era firesc să fie prima alegere a celor de la Decca.

"Înregistrările istorice realizate de Decca, cu sunetul extraordinar și artiști de legendă, au exercitat o influență importantă în formarea mea ca artist. Sper să înregistrez cât mai multe lucrări importante din repertoriul viorii. Sunt încântat să am această echipă alături și sper că împreună vom servi muzica." - declara la rândul său violonistul Leonidas Kavakos, în aprilie 2012.


Un… "trebuie ascultat"

Există numeroase variante ale acestei integrale și totuși de fiecare dată când ascultăm o nouă variantă a unui interpret important, suntem surprinși și descoperim ceva nou, ceva ce parcă ne-a scăpat din "contemplarea" acestui tablou sonor. Acesta este meritul celor doi artiști, de a ne dezvălui alte aspecte ale unor lucrări atât de bine cunoscute. Este rândul lui Leonidas Kavakos și al lui Enrico Pace să ne conducă prin universul beethovenian. Riguros și totuși nou în abordare, cu sunet strălucitor, plin de forță și totuși extrem de delicat mai ales în pasajele lente, Leonidas Kavakos ne dezvăluie o altă latură a acestor pagini. Albumul Kavakos-Pace-Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven este un "trebuie ascultat" și îndrăznesc să adaug, un "trebuie votat".

Simona Dumitriu