Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Twilight of the Gods

Publicat: duminică, 17 Februarie 2013 , ora 15.48

Albumul Twilight of the Gods pe care-l puteți asculta în premieră duminică, 17 februarie, de la ora 20.30 poate părea cel puțin surprinzător pentru iubitorii muzicii lui Richard Wagner. De ce "Twilight of the Gods" și nu titlul original "Götterdämmerung"? Pentru că este un generic sub care producătorii oferă o selecție din operele tetralogiei Inelul nibelungului, înregistrări din spectacolele Operei Metropolitan din New York prezentate în anii 2011-2012. Versiunea integrală a ciclului editată în format DVD a fost recompensată zilele trecute cu prestigiosul premiu Grammy pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului.

Entuziasmul, manifestat de către critica muzicală imediat după lansarea albumului în septembrie 2012, este justificat de valoarea cântăreților - nume de rezonanță în lumea liricii actuale ca Bryn Terfel, Jonas Kaufmann, Deborah Voigt - dar și de viziunea interpretativă dinamică a dirijorilor James Levine și Fabio Luisi, fiecare aflat la pupitrul a câte două opere. Dacă pentru iubitorii muzicii lui Wagner "Twilight of the Gods" este ocazia de a reasculta unele dintre cele mai frumoase pagini ale tetralogiei, discul poate fi mai ales o recomandare pentru aceia care vor să se apropie de capodoperele maestrului de la Bayreuth.

Mari voci pentru o mare tetralogie

O adevărată bucurie sonoră este audierea selecțiunilor din prima operă, "Aurul Rinului", interpretată cu veritabilă măiestrie de Bryn Terfel - Wotan, Eric Owens - Alberich, Stephanie Blythe - Fricka, Patricia Bardon - Erda, Adam Diegel - Froh, Dwayne Croft - Donner, Richard Croft - Loge, Gerhard Siegel - Mime, Lisette Oropesa - Woglinde, Jennifer Johnson - Wellgunde, Tamara Mumford - Flosshilde și Orchestra Operei Metropolitan din New York, dirijor James Levine.

Dacă Bryn Terfel este figura dominantă a întregului ciclu "Inelul nibelungului", atunci Jonas Kaufmann este vocea minunată a selecțiunilor din a doua operă a tetralogiei, "Walkiria ". În rolul Siegmund și alături de Eva Maria Westbroek interpreta Sieglindei, tenorul și-a atras pe drept cuvânt toate laudele. Emisie, linie melodică, freamăt interior, toate sunt excelent puse în valoare de artistul devenit deja vedeta Metropolitanului, scenă pe care va cânta în curând Parsifal. În rolul Brünhilde o urmăriți pe Deborah Voigt, iar în rolul Fricka pe Stephanie Blythe. La pupitrul ansamblului Operei Metropolitan din New York se află tot maestrul James Levine.

Următoarele două titluri ale tetralogiei, "Siegfried" și "Amurgul zeilor", îl au ca șef de orchestră pe Fabio Luisi, creatorul unor tablouri sonore impresionante în celebrele pagini orchestrale :"Călătoria lui Siegftied pe Rin" și "Marș funebru". Cu Jay Hunter Morris -Siegfried, Gerhard Siegel - Mime, Mojca Erdmann - Pasărea din pădure, Bryn Terfel - Wotan, Deborah Voigt - Brünhilde, Hans Peter König - Hagen și Iain Paterson - Gunter selecțiunile live din cele două opere întregesc viziunea newyorkeză asupra tetralogiei.

Iolanda Drâmbei