Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Dirijorul Valery Gergiev - Rahmaninov și Stravinski

Publicat: luni, 18 Februarie 2013 , ora 15.45

Vă prezint unul dintre discurile nominalizate anul acesta la premiile Grammy, la categoria cea mai bună interpretare orchestrală. Premiile s-au decernat în 10 februarie 2013, însă la această categorie a câștigat un alt disc ce cuprindea o lucrare a compozitorului american John Adams, interpretată de Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată de Michael Tilson Thomas.

Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Valery Gergiev

Chiar dacă nu a fost declarat câștigător la premiile Grammy, discul ce include lucrări de Rahmaninov și Stravinski, înregistrate de Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Valery Gergiev, cred că are șanse importante de a deveni "Discul de muzică al anului 2013" în România. Aceasta în cazul în care cât mai mulți dintre dvs. sunt de acord cu mine și accesează pagina campaniei de pe www.romania-muzical.ro pentru a vota și comenta.

Deci, Rahmaninov și Stravinski în interpretarea lui Valery Gergiev: un disc lansat de Orchestra Simfonică din Londra sub labelul propriu LSO Live, în aprilie 2012, înregistrările fiind însă captate în cadrul a două concerte live susținute la Barbican Hall din Londra în 7 și 8 mai 2009.

Mai vechi cunoștințe din Festivalul Enescu

De cum cântă Orchestra Simfonică din Londra live, am avut șansa să ne bucurăm și noi, românii, care am ascultat această minunată orchestră în cadrul Festivalului Enescu, eveniment în care l-am putut urmări și pe celebrul Valery Gergiev, unul dintre cei mai importanți și influenți muzicieni la nivel mondial, din zilele noastre.

Așa că, cel puțin parte dintre noi, cunoaștem magia pe care o pot exercita acești muzicieni în concertele lor live, stare pe care o descoperim și în înregistrările lor.

Iar dacă în program figurează și compozitori ruși, pe care Valery Gergiev îi cunoaște atât de bine, putem spune că magia este completă. Ascultați ultima lucrare lăsată de Serghei Rahmaninov - Dansurile simfonice op.45 și bucurați-vă de marea muzică într-o impresionantă înregistrare a zilelor noastre.

Valery Gergiev - un Prospero al timpurilor noastre

Mi-e greu să definesc în cuvinte ce face diferența între o interpretare bună și una excepțională, între un disc bun și unul ieșit din comun. Însă clar această diferență există și cred că fiecare dintre noi o simțim - probabil că o numim emoție, pentru că actul artistic de cea mai înaltă calitate are, în mod misterios, capacitatea să trezească emoție și acolo unde nu credeai că ar fi posibil. Ascultând înregistrarea acestui disc, mi-a apărut în față chipul lui Valery Gergiev, transfigurat în timpul concertelor, un Prospero în mijlocul furtunii, stăpânind minuțios mecanismele care conduc la crearea perfecțiunii. Valery Gergiev este un dirijor pasionat și pasionant, și foarte departe de stilul artistului cu capul în nori - poate că tocmai aceasta l-a făcut să aibă realizările cu care se poate lăuda în prezent. Din 2015, Valery Gergiev va prelua frâiele Orchestrei Filarmonicii din Munchen - un contract pe cinci ani - și nu mă îndoiesc că își va pune amprenta pozitivă asupra acestei orchestre care, cel puțin pentru români, rămâne orchestra lui Sergiu Celibidache.

Valery Gergiev și Orchestra Simfonică din Londra, al cărei dirijor principal este din 2007, propun pe acest disc o versiune plină de nerv a Simfoniei în trei mișcări de Igor Stravinski, nominalizată la premiile Grammy 2013 la categoria cea mai bună interpretare orchestrală, dar și la categoria cel mai bun producător.

Cristina Comandașu