Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Harpista Catrin Finch. Albumul Blessing

Publicat: luni, 11 Februarie 2013 , ora 15.36

Harpista britanică Catrin Finch mi-a atras atenția cu o altă apariție discografică a ei pe care am apreciat-o foarte mult: Variațiunile Goldberg de Bach în versiunea pentru harpă solo.

Albumul Blessing

…a fost lansat de casa Deutsche Grammophon în 6 noiembrie 2012, gândit, probabil, ca un produs potrivit pentru Crăciun. Ceea ce și este, datorită melodicii speciale, cu rădăcini în folclorul din Țara Galilor. Mie mi s-a părut un album foarte potrivit pentru a ilustra ideea de dragoste, și chiar dacă sărbătorim sau nu Valentine's Day, cred că a ne bucura de fiecare moment frumos al vieții este un lucru pe care toți ar trebui să-l facem.

Despre un compozitor englez ce a scris pentru familia regală

Discul Blessing semnat de harpista britanică Catrin Finch include lucrări semnate de un compozitor contemporan englez, născut în 1945, cunoscut mai ales pentru lucrările sale corale: John Rutter. Pentru publicul mai larg, poate fi relevantă informația că unul dintre imnurile intonate în 2011 la nunta Prințului William cu Kate Middleton a fost compus de John Rutter.

Însă regăsim pe acest disc nu numai lucrări ale acestui compozitor britanic, ci și una semnată chiar de interpretă, Catrin Finch. De fapt, Concertul celtic pentru harpă și orchestră a fost creat de Catrin Finch în timpul când lucra la albumul Blessing și este prima ei compoziție. O lucrare plină de viață, în spiritul tradiției, dar cu o largă deschidere către publicul larg de astăzi.

Blessing - lucrări interpretate de harpista Catrin Finch și un compozitor britanic ce ne demonstrează că și pentru publicul larg, muzica contemporană poate avea sens. John Rutter este un compozitor ce a adus în prim plan tradiția celtică, pusă în pagină cu mijloacele muzicii clasice pentru publicul de astăzi, iar proiectul pe care-l ascultați astăzi cred că nu face decât să întindă o punte între creatorii de muzică clasică ai prezentului și public.

Pe album Blessing regăsim și trei cântece tradiționale, în aranjamentul realizat de John Rutter. Alături de harpista Catrin Finch le regăsim pe flautista Kia Bennett, soprana Elin Manahan Thomas și fagotista Louise Watson.

Catrin Finch - o vedetă a harpei

Protagonista discului este harpista Catrin Finch, care la doar 33 ani are o carieră de invidiat și despre care se spune "că deja a făcut mai mult decât oricine în istoria harpei pentru impunerea instrumentului în rândul unui public mai larg". Catrin Finch este laureata celor mai importante concursuri de harpă din lume, a deținut funcția de harpistă regală a prințului de Wales între anii 2000 și 2004, poziție care nu mai fusese ocupată din 1873. Catrin Finch a colaborat cu cele mai importante orchestre din lume și realizează frecvent turnee pe întregul mapamond. Precedentul ei disc, cu Variațiunile Goldberg de Bach, apărut în 2009, a deținut locul 1 în topul vânzărilor din Marea Britanie. Iar actualul ei disc, Blessing, a obținut deja critici pozitive de la presa de specialitate din Marea Britanie, care pune în prim plan tocmai frumusețea muzicii (care pe alocuri, adaug eu, are alura unei muzici de film, un sound cu care publicul larg de astăzi este obișnuit).

….Și un concert cu dedicație

Ideea realizării acestui disc i-a aparținut harpistei Catrin Finch care și-a dorit să cânte o lucrare semnată de John Rutter. S-au întâlnit, au discutat, iar lucrarea pe care John Rutter a scris-o pentru Catrin Finch a fost Suita lirică pentru harpă și orchestră, o lucrare în care veți regăsi un parfum francez, influențe din muzica de dans a secolului al XVIII-lea și chiar nuanțe de jazz.

Cristina Comandașu