Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianista Alice Sara Ott - 'Tablouri' - Music box - 21 ianuarie 2013

Publicat: luni, 21 Ianuarie 2013 , ora 12.42

Vă invit să ascultați un disc lansat pe piața internatională în ziua difuzării sale la Radio România Muzical: 21 ianuarie 2013. Este un disc care pentru mine are o profundă încărcătură emoțională: pentru că discul este înregistrat de pianista Alice Sara Ott și pentru că cuprinde, în esență, același program pe care pianista l-a interpretat la București în 24 martie 2012, când a susținut un recital la Sala Radio chiar în ziua când Radio România Muzical împlinea 15 ani.

Recunosc că am fost unul dintre partizanii ideii ca Alice Sara Ott să cânte la București de ziua Radio România Muzical: un artist tânăr, chiar foarte tânăr, la 23 ani, cu o carieră internațională în desfășurare, cu numeroase discuri la o reputată casă și mai mult, o pianistă cum rar mi-a fost dat să ascult.

Tablouri dintr-o expoziție - la București și la Sankt Petersburg

Discul pe care vi-l prezint astăzi cuprinde Suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski și Sonata catalog 850 în Re major de Franz Schubert - sunt înregistrări live din recitalul pe care Alice Sara Ott l-a susținut în 3 iulie 2012 în cadrul festivalului "Nopți albe" de la Sankt Petersburg pe care Deutsche Grammophon l-a fixat pe acest disc ce poate deveni prin votul dvs. "Discul de muzică clasică al anului 2013" - Campania Radio România Muzical despre care găsiți toate amănuntele pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Același program cu lucrări de Musorgski și Schubert trebuia să cânte Alice Sara Ott și la București în 24 martie 2012. Cu câteva zile înainte de recital, am fost anunțați că Alice avea să vină la București după un lung drum din Canada, unde o înlocuise în ultimul moment pe Yuja Wang. Așa că ne propuneau în locul sonatei de Schubert o sonată de Beethoven. Însă în program a rămas în continuare suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski cu care Alice Sara Ott a ridicat în picioare publicul aflat în Sala Radio.

Regăsesc aceeași energie, forță, dar și subtilitate în nuanțele mici, precum și o virtuozitate remarcabilă și în înregistrarea de pe discul lansat în 21 ianuarie 2013 de Deutsche Grammophon - de asemenea o înregistrare live în care se simte acel fior special al acestei pianist care comunică în mod special cu publicul. Să cânți astfel la doar 23 ani, este o performanță.

…Și o sonată de Schubert

În partea a doua a programului a figurat o sonată de Schubert mai puțin cunoscută: D 850 în re major - o lume complet diferită de cea a lui Modest Musorgski, în care descoperim aceeași grijă pentru detalii și o abordare mai curând masculină, puternică și fără drept de apel.

O reușită remarcabilă a acestei pianiste care în iulie 2012 avea încă 23 ani - Alice Sara Ott este născută pe 1 august 1988. Să înregistrezi live un asemenea program este cu siguranță un lucru pe care nu mulți pianiști se încumetă să-l facă. Însă după ce mi-am petrecut două zile alături de Alice Sara Ott în martie 2012, știu că pianul nu mai are secrete pentru ea, iar ea nu doar cântă la pian, ci trăiește prin pian.

Alice Sara Ott

…o pianistă cu o mama japoneză și cu un tată german, pentru care pianul este un mod de exprimare; un artist care la vârsta la care alții de-abia își finalizează studiile, străbate în recitaluri și concerte întreaga lume, cu o agendă care i-ar pune pe mulți pe gânduri: 4 recitaluri în 4 zile succesive este, de exemplu, ceva obișnuit pentru Alice Sara Ott.

Așa că dacă v-au plăcut Tablourile pianistei Alice Sara Ott, votați acest disc pe site-ul proiectului "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" de pe pagina www.romania-muzical.ro.


Cristina Comandașu