Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Avi Avital și Bach cântat la mandolină - Music box - 14 ianuarie 2013

Publicat: joi, 10 Ianuarie 2013 , ora 16.18

Avi Avital și Bach cântat la mandolină este un album apărut în august 2012, primul rezultat al colaborării dintre muzicianul israelian și celebra casă de discuri Deutsche Grammophon.

Am ales din acest album din mai multe motive: o muzică minunată, o interpretare inspiratoare și o asociere inedită între mandolină și Bach. Câți dintre noi am ascultat vreodată un concert de Bach pentru mandolină și orchestră?

Cuprins…

Discul cuprinde patru lucrări: Concertul BWV 1052, în original pentru vioară, coarde și continuo, Concertul catalog 1056 în sol minor în original pentru oboi, coarde și continuo, Concertul BWV 1041 în la minor, în original pentru vioară, coarde și continuo și Sonata BWV 1034 în mi minor, în original pentru flaut și continuo - toate transcrise pentru mandolină de Avi Avital. Alături de Avi Avital, pe acest disc, minunata Kammerakademie Postdam, ultima lucrare fiind interpretată alături un grup de continuo alcătuit din Shalev Ad El la clavecin, Ophira Zakai la theorbă și Ira Givol la violoncel.

Avi Avital și mandolina

Mandolina este un instrument pe care-l întâlnim rar între înregistrările de muzică clasică și probabil că pentru publicul larg se asociază mai curând cu o frivolă serenadă nocturnă. Însă cum omul sfințește locul, și muzicianul poate înnobila instrumentul la care cântă - așa cum o face în mod magistral Avi Avital, acest muzician care anul acesta împlinește totuși doar 35 ani, dar care a cântat deja cu mandolina sa pe cele mai mari scene ale lumii și deține deja o nominalizare, în 2009, la premiile Grammy și un premiu Echo obținut în 2008.

O onirică parte a doua…

"Una dintre favoritele mele de pe acest disc este partea a doua din Concertul catalog 1056" - spunea Avi Avital într-un interviu consemnat în bookletul acestui CD. "O melodie divină, puternică și totuși nu sentimentală". Recunosc că și eu am ascultat cu emoție acea minunată parte a doua - mandolina lui Avi Avital creează în mod neașteptat poate, o lume a oniricului, în care poți evada, pentru a te rupe de realitățile uneori înfricoșătoare ale lumii în care trăim.

Avi Avital și Bach

Albumul Avi Avital cântă Bach la mandolină, apărut în august 2012 la casa Deutsche Grammophon este o demonstrație, neașteptată pentru mulți, că Bach sună la fel de convingător, pur și filosofic și interpretat la mandolină.

"Acest disc este un vis devenit realitate", mărturisește Avi Avital. "Întotdeauna am considerat că primul meu proiect important trebuie să conțină muzică de Bach, pentru că ea a fost o parte dominantă a vieții mele artistice. Este chiar în natura muzicii lui Bach acea libertate care mi-a dat posibilitatea de a o interpreta la mandolină. Această muzică transcende oricare instrument". Drumul lui Avi Avital de la primul său contact cu muzica până la acest prima proiect major Bach a fost lung: a început să studieze mandolina în orașul său natal, Bar Sheva, din Israel, acolo unde un imigrant rus înființase o orchestră de mandolină, pe modelul unor asemenea ansambluri care au funcționat mai ales ca o formă de socializare la începutul secolului XX, în special în Polonia și Italia. După ce a absolvit Academia de Muzică din Ierusalim, Avi Avital s-a perfecționat și în Italia. Iar apoi, și-a urmărit visul: acela de a transforma mandolina, în modul cum Andres Segovia a transformat în secolul XX destinul chitarei clasice. Și cred că putem fi de acord că acest album arată că Avi Avital își îndeplinește scopul - mandolina poate fi un instrument la fel de convingător ca vioara, așa cum o demonstrează și Concertul BWV 1041.

O sonată pentru flaut… sonată pentru mandolină

Albumul include de 3 concerte, dar și o sonată de Bach. Ultima lucrare este așadar o transcripție a Sonatei catalog 1034 în mi minor pentru flaut și continuo, o lucrare pe care Avi Avital a transcris-o și a interpretat-o prima dată la mandolină în urmă cu 15 ani. "La flaut, frazele se nasc din respirație" - mărturisea Avi Avital. "Cântând această lucrare la mandolină, m-am văzut cum respiram în exact aceleași locuri ca și un flautist".

Cristina Comandașu