Arhivă : Recomandări Înapoi

Accademia Bizantina - Arta fugii de Bach: Music box, 18 decembrie

Publicat: vineri, 15 Decembrie 2017 , ora 14.19

Pentru săptămâna care precede Crăciunul am ales să ascultăm Bach - monumentala Artă a fugii, de pe un disc apărut la casa Decca pe 10 noiembrie 2017. Înregistrarea este semnată de ansamblul Accademia Bizantina condus de Ottavio Dantone. De fapt, este vorba despre un ansamblu de cameră alcătuit din membri ai Accademia Bizantina - Alessandro Tampieri și Ana Liz Ojeda- viori, Diego Mecca- violă, Mauro Valli - violoncel, Stefano Demicheli - orgă și Ottavio Dantone - la clavecin, asigurând în același timp și conducerea muzicală.

Accademia Bizantina este un ansamblu din Ravenna, specializat în interpretarea muzicii vechi - și pentru înregistrarea Artei fugii, membrii săi au folosit instrumente de epocă, cu acea sonoritate specifică. Discografia lor reflectă această preocupare către sfera muzicii baroce și clasice - anul trecut am ascultat și la Radio România Muzical, de exemplu, simfoniile de la 78 la 81 de Joseph Haydn.

Acum, avem în față această lucrare monumentală, Arta fugii de Bach, o lucrare emblematică, cred, pentru spiritul analitic și structura intelectuală de tip vest-european: o lucrare care transmite un tip aparte de emoție care se ridică deasupra unor arhitecturi sonore dense și complicate, demnă de o minte strălucită de matematician. Da, căci dacă cineva ar vrea să stabilească legături strânse între matematică și muzică, exact această lucrare ar trebui să analizeze - capodopera ultimă a lui Bach, lăsată neterminată - așa cum se aude de altfel, și în interpretarea semnată de Accademia bizantina.

Apreciez în interpretarea acestui ansamblu spiritul autentic pe care-l imprimă acestei muzici, fără a da însă senzația unui muzeu lipsit de viață. O audiție care te propulsează în alt timp și spațiu, acolo unde grijile mărunte ale vieții își pierd din însemnătate și e timp pentru a te aplica asupra spiritualității. Exact ceea ce avem nevoie înainte de sărbătoarea Crăciunului...

Puteți asculta acest disc în premieră luni, 18 decembrie, de la ora 19.00 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu