Arhivă : Recomandări Înapoi

Jazz în România: Johnny Răducanu, Iancsy Körössy, Richard Oschanitzky - Planeta jazz, 25 noiembrie

Publicat: luni, 20 Noiembrie 2017 , ora 12.43

Emisiunea Planeta Jazz, de sâmbătă, 25 noiembrie, ora 18:00, evocă o perioadă de glorie a scenei autohtone: anii 1960. Vom asculta înregistrări realizate în a doua jumătate a decadei respective de Iancsy Körössy, Johnny Răducanu și Richard Oschanitzky.

La acea vreme, România socialistă cunoștea o perioadă de deschidere culturală, de care au beneficiat și cei mai talentați muzicieni de jazz autohtoni. Începând cu anul 1965, casa de discuri Electrecord a publicat un ciclu de albume botezat Seria Jazz.

Primul album din Seria Jazz i-a aparținut pianistului Iancsy Körössy. Materialul a fost înregistrat alături de Johnny Răducanu (contrabas) și Bob Iosifescu (baterie). Repertoriul abordat cuprinde atât standarde consacrate, cât și compoziții originale ale lui Körössy, demonstrând din plin calitățile unui muzician ce avea să dobândească în curând o bine meritată recunoaștere internațională.

LP-ul Jazz în trio, din 1967, îl are în prim-plan pe remarcabilul basist Johnny Răducanu, devenit deja de la acea vreme unul dintre cei mai populari jazzmeni români. Alături de Johnny regăsim pianiști precum Marius Popp, Iancsy Körössy sau Radu Maltopol. Materialul este dominat de teme standard, cărora Johnny Răducanu le impregnează propria personalitate artistică.

Richard Oschanitzky a avut de asemenea un rol uriaș în dezvoltarea jazz-ului din România. Un muzician cu preocupări complexe, Oschanitzky a avut întotdeauna o sensibilitate aparte pentru melodicitatea bossa nova. LP-ul intitulat simplu Bossa Nova datează din 1966 și reunește melodii braziliene și creații originale în același spirit semnate Richard Oschanitzky sau Alexandru Imre.

Nu ratați, așadar, Planeta Jazz de sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00.

Viorel Grecu