Arhivă : Recomandări Înapoi

Daniel Barenboim împlinește, în 15 noiembrie, 75 de ani

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2017 , ora 16.14

"Pentru prima oară în istoria civilizației, poți fi o persoană extrem de inteligentă și de educată și să nu ai vreun contact, de orice fel, cu muzica. Poți să știi multe despre literatură, filozofie, pictură, arhitectură iar muzica să nu joace un rol în toată această ecuație. Este unul dintre motivele profunde pentru care scena discografică are atâtea probleme. Nu am dorit să accept un verdict atât de negativ și de aceea am vrut să încep ceva care să aibă impact asupra tinerei generații care se simte perfect în lumea digitală." - a spus Daniel Barenboim în 2014, la lansarea propriei case de înregistrări, care se numește Peral Music. Era, acela, unul dintre nu puținele gesturi de angajament adânc și de subtlitate prin care Daniel Barenboim probează crezul său personal: acela că muzica este mai mult decât profesie, mai mult decât vocație - este un mod de a fi. Și doar astfel se explică faptul că Barenboim își continuă activitatea, la 75 de ani, așa cum o făcea la 25, 35 sau 55 de ani.

Deja o legendă, cu un loc bine definit în pianistica și în arta dirijorală a ultimei jumătăți de secol, Barenboim luptă în continuare, cu luciditate și pragmatism, pentru cauze pe care cei mai mulți le-ar considera utopice. Tot în 2014 lua ființă, la Berlin, o nouă Academie de muzică, "Barenboim-Said", inițiată și patronată de artist, un demers despre care se speră că va contribui la reconcilierea în Orientul Mijlociu. Clădirea a fost ridicată, în chiar centrul capitalei Germaniei, într-un timp record. Anual, 100 de tineri, beneficiari ai burselor oferite, se perfecționeată la Academia Barenboim - Said, provenind în principal din Israel și lumea arabă. Iar spiritul Academiei este în consonanță cu idealul generos al lui Barenboim, de a aduce înțelegere prin muzică.

După cum înțelegere aduce, prin tot ceea ce reprezintă, și ansamblul de tineret pe care l-a fondat în 1999, "West-Estern Divan Orchestra": o formației unică prin profil ce reunește, sub deviza "Egali în Muzică", instrumentiști din Israel, Palestina, Siria, Egipt și din alte țări ale Orientului Mijlociu.

Reîntâlnire cu Daniel Barenboim, dirijorul și pianistul - miercuri, 15 noiembrie, când împlinește 75 de ani. Sonata op. 13 "Patetica" de Ludwig van Beethoven și Simfonia I "a Primăverii" de Robert Schumann alcătuiesc rubrica "Interpretul zilei"; pe care i-o dedicăm, la "Arpeggio", după ora 10,00.

Ștefan Costache