Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare Andreas Scholl la Opera și vedetele ei

Publicat: miercuri, 8 Noiembrie 2017 , ora 15.11

Născut în Germania, Andreas Scholl a fost atras de muzică încă din copilărie, cântând în corul Kiedricher Chorbuben. Mai târziu a studiat cu Richard Levitt și René Jacobs la Schola Cantorum Basiliensis, devenind, în timp, unul dintre cei mai faimoși contratenori ai lumii. Scholl a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, inclusiv prestigiosul ECHO oferit pentru imprimarea, la casa Deutsche Grammophon, a audio-bookului cu povești de Hans Christian Andersen, acompaniate de muzica proprie.

Artistul care vineri, 10 noiembrie 2017, împlinește 50 de ani, a lansat o serie de extraordinare imprimări solo, cea mai recentă dintre acestea fiind dedicată liedului german; este vorba despre un parteneriat cu pianista Tamar Halperin, nimeni alta decât soția contratenorului. Alte realizări discografice notabile includ cantate de Bach cântate în compania Kammerorchester Basel, O Solitude - un album Purcell imprimat cu Accademia Bizantina, care a câștigat în 2012 premiul oferit de BBC Music Magazine; discografia extinsă a lui Andreas Scholl mai cuprinde și Heroes - un disc cu arii de Handel, Mozart, Hasse și Gluck. Dintre discurile apărute, majoritatea, sub egida casei Decca, am ales pentru rubrica Opera și vedetele ei de vineri, 10 noiembrie 2017, momente semnate Georg Friedrich Haendel. Veți avea ocazia să îl ascultați pe Andreas Scholl în arii din operele Flavio și Giulio Cesare. Acest din urmă rol a fost interpretat de Scholl pe scena Teatrului Champs-Élysées, dar și în cadrul festivalului de la Salzburg (în compania Ceciliei Bartoli).

Pe scena de concert Andreas Scholl a apărut în compania Orchestrelor filarmonicilor din Berlin, New York, Dresda, alături de orchestra Concertgebouw din Amsterdan, de cea simfonică din Boston, precum și împreună cu Akademie für Alte Musik Berlin, Freiburger Barockorchester, Academy of Ancient Music. În 2005 artistul german a fost primul contratenor invitat vreodată să cânte în cadrul BBC Proms în ultima seară - Last Night of the Proms. Așteptăm cu nerăbdare alte proiecte ale sale.

Irina Cristina Vasilescu