Arhivă : Recomandări Înapoi

'Leonidas Kavakos - 50' la 'Interpretul zilei', 30 octombrie 2017, ora 10.00

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 14.12

În interviul pentru Radio România Muzical acordat cu ocazia revenirii în Festivalul "Enescu", din septembrie 2017, Zubin Mehta nu avea vreo ezitare să-l considere pe Kavakos drept "unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, în momentul de față". Iar celebrul dirijor nu exagera, fără îndoială, cu nimic. Artistul grec, care în 30 octombrie împlinește 50 de ani, are deja statutul de vedetă clasică a violonisticii mondiale: un palmares competițional impresionant, o carieră internațională la cel mai înalt nivel care continuă la maximă altitudine de trei decenii bune, realizări discografice (atât ca solist, cât și în formule camerale) girate de recunoașterea criticii internaționale.

Kavakos posedă un registru superb de exprimare tehnico-expresivă (violonistica sa fără cusur putând fi luată, oricând, drept model de tinerii în formare); și la fel de spectaculoase se dovedesc, și astăzi, muzicalitatea lui și integritatea artistică de care dă dovadă, într-un stil ce echilibrează cu sobrietate tentația virtuozității prin cunoaștere muzicală și discernământ stilistic.

Câteva date obiective spun mai mult decât suficient despre cine este Kavakos la 50 de ani: în stagiunea în curs, 2017-2018, el are statutul de artist-în-rezidență atât la Concertgebouw, Amsterdam, cât și la Musikverein din capitala Austriei. I-a revenit, tot în 2017, Premiul Léonie Sonning, cea mai prestigioasă recunoaștere muzicală a Danemarcei, acordată pentru prima oară în 1959 lui Igor Stravinski. Evident, Kavakos este un nume dintre cele mai solicitate ale solisticii mondiale, care cântă în compania celor mai faimoase orchestre (spre exemplu, acest final de octombrie înseamnă, pentru el, Concertul op. 64 de Mendelssohn, în data de 27, la Baden Baden - cu Gewandhaus, Leipzig și Herbert Blomstedt; Concertul op. 77 de Brahms, în aceeași companie, pe 29 octombrie; pentru a-și petrece ziua de naștere la Viena cântând, pentru publicul de la Musikverein, Triplul de Beethoven, cu Gautier Capuçon și Kirill Gerstein).

Leonidas Kavakos provine dintr-o familie muzicală și s-a născut la Atena, unde continuă să locuiască și în momentul de față. Trei sunt mentorii care i-au clădit coloana vertebrală ca violonist: Stelios Kafantaris, Josef Gingold și Ferenc Rados. La 21 de ani, el avea deja siguranța pe care ți-o dă experiența de a câștiga trei mari concursuri de vioară: "Jean Sibelius", în 1985 și "Paganini" și "Naumburg" - în 1988. Triumful de la Helsinki l-a condus către un altul - înregistrarea versiunii inițiale a Concertului op. 47 de Sibelius, o premieră discografică absolută, recompensată cu un Premiu Grammophone în 1991.

"Leonidas Kavakos a fost solistul, minunat de clar și incisiv, și totuși încântător de liric." - astfel era privit muzicianul de cronicarul de la The Guardian, în ianuarie 2016.

"Acest mod de a cânta diferențiază bărbații de băieți. Mă îndoiesc că există mai mult de câțiva violoniști în viață care să-l poată egala pe Kavakos în materie de varietate timbrală, acuratețe, viteză de execuție a flageoletelor sau în ceea ce privește abilitatea alternanței între pizzicato-urile de mâna dreaptă cu cele de mâna stângă. De fapt, mă întreb dacă Paganini l-ar fi egalat." - se întreba, în mai 2016, și cronicarul revistei Grammophone.

Leonidas Kavakos, "Interpretul zilei" luni, 30 octombrie 2017, ora 10,00, la Arpeggio; în lucrări de Niccolò Paganini, Ludwig van Beethoven și Felix Mendelssohn.

Ștefan Costache