ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Concertgebouw din Amsterdam: stagiunea 2016-2017 în '5 Concerte de 5 stele' - 23-27 octombrie 2017

Publicat: vineri, 20 Octombrie 2017 , ora 12.30

Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Filarmonică din Bergen, Orchestra Filarmonică Regală Flamandă și Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Olandeze, live, într-o serie de înregistrări de la Concertgebouw din Amsterdam: una dintre sălile de concert cu cea mai performantă acustică din întreaga lume

Inaugurată în 1888, Concertgebouw a fost construită într-o perioadă în care acustica era privită drept rezultatul unei misterioase combinații a unor factori nedefiniți. Modelul pe care arhitectul Dolf van Gendt l-a avut în vedere atunci când a elaborat planul clădirii a fost noua sală germană Gewandhaus, din Leipzig, ridicată doar câțiva ani mai devreme, o sală care va fi distrusă de bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial. Concertgebouw din Amsterdam păstrează, în toate restaurările, și cele mai mici detalii ale designului original, pentru a nu afecta acustica sălii principale de concerte, a cărei unicitate …sau al cărei 'mister' - cum se considera atunci, la sfârșitul secolului al 19-lea -, nu au reușit să le descifreze nici cele mai avansate echipamente tehnice ale zilelor noastre.

Ca stil arhitectural, Concertgebouw din Amsterdam impresionează prin fațada neo-renascentistă, o linie pe care o împărtășește în capitala Olandei cu Rijksmuseum - Muzeul Național, proiectat în aceeași perioadă. 100 de ani mai târziu, în 1988, conform planului de restaurare al arhitectului Pi de Bruijn, clădirii Concertgebouw i se adaugă o intrare principală modernă, pe aripa stângă, un foaier de sticlă care găzduiește și Concertgebouw Café. În interiorul clădirii care între timp a primit titulatura 'regală' (Koninklijk Concertgebouw), pe lângă Sala Mare (Grote Zaal) cu o capacitate de 1974 de spectatori, mai sunt ale două spații de concert: sala de recital (Kleine Zaal) cu 437 de locuri, și Sala de cor (Koorzaal choir hall), cu o capacitate maximă de 150 de locuri. Acestora li se adaugă și Sala oglinzilor(Spiegelzaal), situată sub Sala de Recital, în care sunt ținute recepții importante, totodată fiind și locul în care melomanii își pot rezerva o elegantă cină, odată cu achiziționarea biletelor la concert din stagiunea permanentă.

Sala Mare este cea a cărei excepțională acustica a făcut posibilă cizelarea sunetului uneia dintre primele orchestre ale lumii, așa cum este considerată, de mai bine de 100 de ani, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Este orchestra care-și desfășoară stagiunea permanentă aici încă din primul an de existență a clădirii, 1888, ansamblu devenit în scurtă vreme un etalon în interpretarea muzicii lui Mahler și Strauss, sub bagheta lui Willem Mengelberg, și Bruckner apoi, în perioada dirijorilor Eduard van Beinum, Bernard Haitink și Eugen Jochum (1945-1988). În istoria recentă, o altă triadă de maeștrii baghetei și-a pus amprenta asupra rafinamentul prin care impresionează sonoritatea acestui ansamblu: Riccardo Chailly, Mariss Jansons și noul dirijor principal al orchestrei, Daniele Gatti.


Între proiecte de anvergură de astăzi, în 2020 Concertgebouw din Amsterdam va găzdui Festivalul Mahler, născut din ideea de a reînvia o tradiție și de a reduce un omagiu marelui compozitor și dirijor austriac la 100 de ani de la Primul Festival Mahler, inițiat în perioada lui Willem Mengelberg, legendatul dirijor principal al Orchestrei Regale Concertgebouw. Mengelberg a fost un mare admirator și bun prieten cu Mahler, pe care l-a invitat să dirijeze, personal, la pupitrul orchestrei olandeze, propriile simfonii. În timpul acestor repetiții din Amsterdam, Gustav Mahler și-a revizuit, se pare, partiturile câtorva dintre acestea, conform acusticii Grote Zaal din Concertgebouw.

5 'Concerte de 5 stele' din stagiunea 2016-2017 de la Sala Mare Concertgebouw din Amsterdam, la Radio România Muzical, în săptămâna 23-27 octombrie, în fiecare după amiază de la ora 15 și 30 de minute.


Ana Voinescu