ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Un nou sezon Jazzy Hour, din 5 octombrie 2017

Publicat: joi, 5 Octombrie 2017 , ora 13.25

Începem un nou sezon cu momente spectaculoase, noi tendințe și cei mai reprezentativi artiști ai genului, prinși de momentul actual. Noutatea e bine ancorată în tradiție, în timp ce jazz-ul în zilele noastre înseamnă mai mult decât swing sau gama de blues. Toate acestea, într-un cadru prietenos și accesibil.

Încă de la prima sa apariție pe disc, pe albumul "The Idiom", lansat de Randy Brecker în 1987, pianistul David Kikoski și-a arătat capacitatea nelimitată de a improviza și swingul, plus sensibilitatea ca interpret de balade. Ca și autor, stăpânește complex armonia și are tot timpul surprizele la el, astfel încât toate repertoriile de album și concert ne aduc jazz-ul clasic și modern în cea mai estetică împreunare. Colegii de trio sunt fabuloșii instrumentiști Joe Martin la contrabas și Justin Faulkner la baterie, iar atmosfera reproduce acel cadru ideal în care o capodoperă sau un super-grup se naște din prietenia dintre muzicienii care se întâlnesc, ascultă muzică împreună, au idei, apoi desăvârșesc această relație în studio. Pe lîngă piesele proprii, recunoaștem teme scrise de Pat Metheny, Charlie Parker sau Chick Corea, tratate cu aceeași atenție la nuanțe și la opțiuni personale rafinate. Dacă ne gândim că toți acești artiși sunt, prin ceea ce fac, victime în raport cu lumea muzicala industrializată, rezultatul muncii lor este incredibil. Dincolo de latura muzicală, acest gen de artiști pot fi oricând un impuls pentru cei care încă nu sunt convinși că în cele din urmă, ceea ce lași este rodul pasiunii tale, nicidecum cel al ambițiilor concurențiale. "Kayemode" este un superb album de jazz, cu mult swing și pian eliberat de rigidități.

Există din ce în ce mai mulți muzicieni proveniți din Israel care, după ce își completează studiile și se stabilesc într-un loc în care scena jazz este mai vastă și mai bine organizată, contribuie cu producții remarcabile pentru peisajul muzical actual. Dintre ei, doi au stiluri total diferite, cântă la instrumente diferite, dar au același nume și activează în același mediu. Îl cunoaștem pe basistul Avishai Cohen, care ne-a vizitat deja de câteva ori, dar și pe trompetistul Avishai Cohen, care ne-a impresionat pe scena Sălii Radio și a lansat în luna mai 2017 un album cu un impact peste cele anterioare. Tonul cu surdină, lirismul, relația de grup dar mai ales tematica reflecției, legată de starea nevrotică a societății și de permanentele conflicte de peste tot fac din "Cross my Palm with Silver" un album puternic. Implicarea în muzica lui ne aduce multă frumusețe, dar și stări intense, de emoții puternice, lipsite de orice artificiu. Trompetistul Avishai Cohen devine un nume distinct, chiar dacă, doar în plan fonetic, poate fi confundat. Muzica lui nu poate fi nicicum confundată.

Jazzy Hour, joi, 5 octombrie, ora 19.00

Berti Barbera