Arhivă : Recomandări Înapoi

Marc Minkowski, la aniversarea celor 55 de ani - 'Interpretul zilei' la Arpeggio

Publicat: marți, 3 Octombrie 2017 , ora 22.15

Ca fondator al ansamblului “Les Musiciens du Louvre”, l-am putea ușor bănui pe dirijorul francez Marc Minkovski de faptul că și-a propus să devină unul dintre cele mai solide bastioane de apărare și susținere a muzicii franceze, începând cu Barocul timpuriu. Iar în 1982, când au pornit la drum, realitatea le dădea, fără îndoială, dreptate: marea tradiție componistică a Franței, strălucitoare încă din vremea Regelui Soare, părea, pe atunci, pur și simplu istorie; și poate că nu am ști ce înseamnă cu adevărat Rameau, Lully, Jean-Féry Rebel, Charpentier, Jean-Joseph de Mondonville, Jean-Joseph Mouret sau Marin Marais, dar și Étienne Nicolas Méhul sau chiar Jacques Offenbach fără contribuția discografică salutară a lui Minkovski și a ansamblului său.

Însă viziunea inițială, chiar dacă a înglobat această dimensiune, a neuitării trecutului francez, s-a dovedit cu mult mai mult decât atât: pentru că „Les Musiciens du Louvre” nu ocolește niciunul dintre marii autori ai Barocului, în general. De fapt, ansamblul, ancorat în realitatea interpretării informat istorice, abordează un spectru repertorial de la baroc la romantism pe instrumente de epocă – inclusiv Richard Wagner. Și, evident, o face cu fervoare și persuasiune, cu farmec și mult, mult rafinament.

Portret în trei filtre (Jean-Philippe Rameau, Jacques Offenbach, Wolfgang Amadeus Mozart) miercuri, 4 octombrie 2017, începând cu ora 10,00, în prima oră de "Arpeggio". 

Ștefan Costache