Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Evgheni Kissin interpretează sonate de Beethoven - Music box, 2 și 9 octombrie

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2017 , ora 14.49


Pentru primele două ediții din actuala stagiune a emisiunii de actualitate discografică de la Radio România Muzical, am ales un album lansat pe 25 august 2017, având în prim plan un pianist care prea rar a apărut în atenția actualității discografice în ultima perioadă: Evgheni Kissin, pianistul pe care l-am aplaudat și la București, în cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu.

Citeam că o istorie a pianisticii contemporane este de neconceput fără prezența lui Evgheni Kissin, o adevărată legendă în ciuda vârstei sale: la aproape 46 ani, pe care-i va împlini pe 10 octombrie, Kissin se mândrește cu o carieră la cel mai înalt nivel de mai bine de 30 ani.

De 25 ani, Evgheni Kissin nu a mai colaborat cu casa de discuri Deutsche Grammophon, cea care i-a editat, de exemplu, înregistrarea Concertului nr.1 de Ceaikovski, realizată alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, condusă de Herbert von Karajan. Se întâmpla într-un concert din decembrie 1988!

Pentru acest prim disc pentru Deutsche Grammophon, după o pauză de 25 ani, Evgheni Kissin a ales Beethoven - 5 sonate și Variațiunile pe o temă originală; toate, înregistrări din recitaluri live susținute în Europa, Asia și America între anii 2006 și 2016.

Sonata op.2 nr.3 în Do major de Ludwig van Beethoven a fost interpretată de Evgheni Kissin, în 2006, într-un recital de la Seul, în Coreea de Sud.

În 2007, pe scena festivalului din Montpellier din Franța, Evgheni Kissin interpreta cele 32 de variațiuni în do minor de Ludwig van Beethoven pe o temă originală. Evgheni Kissin însuși a ales acele lucrări pe care le-a dorit să figureze pe acest album, toate interpretări din recitaluri live, pentru că, Kissin însuși spune: "Înregistrările din concerte live întotdeauna sunt mai importante pentru mine, pentru că mă simt mult mai inspirat când cânt pentru public. Este foarte important să împărtășesc și cu alții spiritul unui concert live".

Înțeleg foarte bine de ce a ales și aceste variațiuni mai rar ascultate decât consacratele sonate beethoveniene: o construcție fără cusur, vigoare, măiestrie.

Un album cuprinzând două discuri, lansat pe 25 august 2017, ce conservă memoria unui recitaluri susținute de Evgheni Kissin în ultimii 10 ani, cu un punct comun: creația lui Ludwig van Beethoven. Și mai mult decât atât, interpretări live de o calitate care-ți taie suflarea. A cânta Beethoven este dificil: trebuie să ai o claritate a discursului specifică spiritului clasic, trebuie să înțelegi toate ideile din partitură, trebuie să fii în stare să treci într-o clipă de la agonie la extaz, de la pianissimo la fortissimo și să faci toate acestea fără a cădea într-un romantism desuet. Ca să poți cânta Beethoven bine, trebuie să ai un echilibru interior foarte bine stăpânit. Iar Evgheni Kissin este cu siguranță, un foarte bun interpret al muzicii beethoveniene: dovadă stă și Sonata lunii op.27 nr.2, o partitură celebră, înregistrată la New York în anul 2012.

Noul album al lui Evgheni Kissin poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 2 și 9 octombrie, de la ora 19.00, în reluare duminica, 8 și 15 octombrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu