Arhivă : Recomandări Înapoi

Romanian landscapes cu pianistul Jancy Kőrössy: Jazz a carte - 10 iunie

Publicat: joi, 1 Iunie 2017 , ora 16.36

Într-o notă nostalgică, cu un fundal sonor ce trădează un recital live într-un club de jazz (unul faimos din Atlanta), muzica se înfiripă cu o infinită tandrețe. Este Jancy Kőrössy cântând pentru studenții săi americani, de mult, în 1975, și din fericire înregistrat. Și ascultând această muzică, apărută pe disc sub titlul "Romanian landscapes" , nu poți să nu rămâi înmărmurit descoperindu-i imensa valoare, dincolo de tot ce a dăruit tradiția consacrată a jazzului nord-american pe care pianistul român de origine maghiară l-a iubit atât de mult și căruia i-a consacrat întreaga sa viață.

Foarte puține sunt datele care au ajuns până la noi despre cei peste 30 de ani petrecuți de Jancy Kőrössy în Statele Unite ale Americii, după ce a părăsit, în 1968, România. Puține și totuși excepționale - dacă ne gândim la suita de muzicieni cu care pianistul a colaborat - Lee Konitz, Woody Herman, Phil Woods, , Zoot Sims, Ray Brown, Milt Jackson, Percy Heath, sau dacă evocăm cuvintele jazzologului Willis Connover, realizator al unei rubrici celebre la "Vocea Americii" care îl numește "cel mai autentic pianist de jazz european". Recunoașterea valorii sale se face de-altfel la cel mai înalt nivel. În 1975, președintele Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter îi oferă distincția "Lieutenant Governor's Award of Excellence" pentru ceea ce a realizat în muzica de jazz.

Și tot în 1975 Jancy Kőrössy își reamintea într-o seară specială de România. Detalii despre acest episod aflăm din booklet-ul dublului album apărut la casa de discuri "7dreams" înființată de saxofonistul Nicolas Simion, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai pianistului (materialul la care mă refer a fost lansat la câteva luni după dispariția lui Jancy Kőrössy, la începutul anului 2013).

"Odată ce am ajuns în Statele Unite ale Americii, țara după care tânjeam...prioritățile mele s-au schimbat, stilul de viață de asemenea. Am început să mă gândesc mai des la copilărie, la locurile pe care le-am vizitat ca să realizez în cele din urmă, cât de frumos este peisajul României ! Așa că a început să-mi fie dor. Această înregistrare a fost făcută în Atlanta într-o atmosferă foarte specială. Câțiva studenți au venit să mă asculte, eram atât de bucuros pentru că îmi erau alături. Dar odată așezat la pian, brusc un flashback mi-a revenit în memorie, amintindu-mi excursiile pe care le făceam cu tatăl meu, călătorind prin Transilvania cu trenul...așa că degetele mele au început să atingă clapele ca și când aș fi cântat o compoziție scrisă în avans. Dar de fapt, degetele mele îmi urmau gândurile și amintirile despre țara în care m-am născut."

Marina Nedelcu