Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul André Cluytens - Interpretul zilei la Radio România Muzical, vineri, 2 iunie

Publicat: luni, 29 Mai 2017 , ora 22.26

André Cluytens, unul dintre marii dirijori francezi ai secolului 20, s-a stins din viață într-o zi de 3 iunie, în urmă cu 50 de ani. Născut în Belgia în 1905, a fost înscris la Conservatorul Regal Flamand la vârsta de 9 ani. Tatăl său, Alphonse, dirijor la Teatrul Regal Francez din Anvers, fusese cel care i-a descoperit talentul. André a devenit asistentul lui și maestru de cor. Când tatăl s-a îmbolnăvit și nu a putut urca pe scenă, fiul l-a înlocuit și a avut ocazia de a-și face debutul - pe afiș se afla opera "Pescuitorii de perle" de Bizet. O experiență în urma căreia tânărul muzician a decis să se dedice repertoriului simfonic și de operă și a devenit dirijor rezident la Teatrul din Anvers.

În 1932, Cluytens a primit postul de director muzical al Orchestrei Capitole din Toulouse, adăugându-și în repertoriu opere de Verdi, Mozart și Wagner, între alții, precum și operete. În 1935 s-a îndreptat spre Lyon ca dirijor principal al Operei Naționale, devenind director muzical în 1942. Dirijorul a fost voluntar în armata franceză în 1939 și a devenit cetățean francez în 1940.

André Cluytens a fost și director muzical al Operei Comice din Paris, între 1947-1953, iar în 1955 a fost invitat să dirijeze opera wagneriană Lohengrin în Festivalul de la Bayreuth, fiind primul francez care a apărut pe faimoasa scenă. Alte angajamente importante au fost la Opera de Stat din Viena, Orchestra Națională a Belgiei și Filarmonica din Berlin, alături de care a realizat remarcabile înregistrări ale Simfoniilor de Beethoven - una dintre ele propusă și în programul Arpeggio de vineri, 2 iunie, când André Cluytens este Interpretul zilei la Radio România Muzical, de la ora 10.00. Alături de Simfonia a 2-a de Ludwig van Beethoven, am ales pentru această rubrică lucrări de Maurice Ravel - și asta pentru că dirijorul s-a afirmat în principal pentru interpretările repertoriului muzicii franceze.

Andreea Chiselev