Arhivă : Recomandări Înapoi

Barry Wordsworth: 'Chiar și acum, după atâția ani, mi se pare un lucru extrem de provocator să faci ca muzica să lucreze împreună cu coreografia.'

Publicat: vineri, 26 Mai 2017 , ora 9.31

Dacă vrei să înțelegi cu adevărat clasicismul muzical, probabil că trebuie să-i ocolești pe Mozart și pe Beethoven - care au reprezentat excepții geniale de la norma stilului, fără a-l contrazice; Haydn, cel care a contribuit cel mai substantial la conturarea clasicismului este, fără îndoială, cel mai bun reper. Tot astfel, distinsul dirijor Barry Wordsworth reprezintă o mărturie relevantă pentru fenomenul excelenței orchestrelor simfonice britanice, în cea mai liberă piață muzicală din câte există - tot cea din Regatul Unit.

Barry Wordsworth s-a născut în 20 februarie 1948 în Worchester Park, comitatul Surrey, oraș aflat în sud-vestul Londrei, nu departe de aceasta. Studiile și le-a făcut la Trinity College of Music și la Royal College of Music unde l-a avut ca mentor pe Adrian Boult - la fel ca Sir Roger Norrington, un alt invitat al Poveștilor de succes. Între 1989 și 2006 a condus BBC Concert Orchestra din poziția de dirijor principal, valoarea acelei colaborării fiindu-i recunoscută, ulterior, prin acordarea titlului de dirijor de onoare. Barry Wordsworth are, veți vedea, o relație absolut privilegiată și cu lumea artei coregrafice - a fost, între 1990 și 1995, director muzical al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, un al doilea mandat revenindu-i între 2006 și 2015, între timp ocupându-se de Birmingham Royal Ballet unde se bucură, de asemenea, de poziția de dirijor de onoare. "Mare parte din munca dirijorului de balet este făcută în sala de repetiții, cu pianistul alături, înainte ca lucrarea să fie adusă propriu-zis pe scenă, exact la fel cum dirijorul de operă lucrează cu soliștii săi. Dirijorul este punctul de sprijin între orchestra și scena, și el trebuie să pună în armonie atât cerințele muzicii, cât și pe cele ale coregrafiei. Deci influența lui asupra orchestrei și asupra dansatorilor este de egală importanță." - comenta, într-o altă ocazie, tot cel care ne este invitat.

Însă Barry Wordsworth este un obișnuit al tuturor orchestrelor mari din Regatul Unit - Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia sau Filarmonica Regală din Londra, fără a uita alte mari ansambluri care l-au avut la pupitru, precum Orchestra Regală Concertgebouw din Amstredam, Orchestra Simfonică din Toronto, Filarmonicele din Rotterdam și Seul. A apăriut în mod constant în festivalul BBC Proms, conducând concertul serii finale din 1993.

Interviul de față ni l-a acordat în după amiaza zilei de 1 octombrie 2016, când, la Sala Radio, la pupitrul BBC Concert Orchestra, a condus concertul final al ediției a III-a a festivalului Radiro. Am descoperit atunci, dincolo de un model de bune maniere și amabilitate (care mi-a adus aminite, din nou, de Sir Roger Norrington și de Trevor Pinnock), o exeperiență interpretativă extraordinară, de care vă invităm și pe dumneavoastră să vă bucurați. Din 28 mai 2017, ora 10,00, în 3 ediții la "Poveștile de succes ale muzicii".

Ștefan Costache