ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Irina Odăgescu Țuțuianu - 80

Publicat: luni, 22 Mai 2017 , ora 17.03

80 de ani împlinește astăzi Irina Odăgescu Țuțuianu, una dintre cele mai originale și expresive voci ale componisticii românești. Autoare a unei creații însumând aproximativ același număr de opusuri - 80 (muzică simfonică, vocal-simfonică, muzică de cameră sau de balet, instrumentală și corală), Irina Odăgescu și-a ales ca gen predilect de exprimare Poemul, abordat în diverse și captivante formule timbrale, de o apreciere aparte bucurându-se poemele sale corale, cântate și premiate în țară și peste hotare. Vom asculta trei dintre ele: "De doi" (1976, pentru cor mixt și percuție, pe versuri populare, distins cu Premiul UCMR în 1978 și cu Premiul IGMN la Graz în 1982); "Pe nimb de vulturi" (1981, pentru cor mixt a capella, pe versuri de Vasile Nicolescu) și "Pacea lumii" (1987, pentru cor mixt, pe versuri de Magdalena Brăiloiu).
Tradiționalul și avangarda - se regăsesc în egală măsură în creația compozitoarei, aflate în căutarea perenului și transcendenței în arta contemporană, pe care o vede activă, răspunzând "necesităților spirituale ale epocii, devansând-o, dacă este posibil, înscrisă traiectoriei ascendente a creației umane, ca necesitate firească"
Irina Odăgescu a studiat compoziția la Universitatea de Muzică din București, avându-i profesori pe Alfred Mendelsohn și Tiberiu Olah; s-a specializat la Darmstadt, unde a cunoscut cele mai noi tehnici de compoziție, sub îndrumarea unor Xenakis, Ligeti sau Stockhausen. A îmbrățișat ea însăși cariera universitară, predând citire de partituri în cadrul Universității bucurștene, pe care a absolvit-o în 1963.

Polifonii, 23 mai, ora 13,10.

Veți avea ocazia să ascultați și alte lucrări ale compozitoarei Irina Odăgescu Țuțuianu tot astăzi, în cadrul emisiunii "Sunete contemporane", începând cu ora 23,30

Sorina Bobeico