ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Jean Claude Pennetier - Interpretul zilei la Radio România Muzical - 16 mai

Publicat: duminică, 14 Mai 2017 , ora 20.51

Pianistul francez Jean Claude Pennetier împlinește în 16 mai 2017 vârsta de 75 de ani, pe care îi marcăm dedicându-i rubrica Interpretul zilei la Radio România Muzical. Laureat al unor importante concursuri internaționale - Gabriel Fauré, Marguerite Long, Concursul de la Montreal, a cântat de-a lungul frumoase cariere alături de ansambluri precum Orchestre de Paris, Capela de Stat din Dresda, Orchestra NHK din Tokio și în cadrul unor festivaluri și turnee în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada sau Japonia.

Acest pianist care "strălucește cu o lumină clară în adâncimile lichide ale enigmei muzicii" (Gramophone) este profund legat de latura spirituală - este preot ordodx și și slujește într-o mică biserică de lemn în stil transilvănean, undeva la marginea Parisului, o bisericuță care este afiliată Mitropoliei Române a Europei Centrale.


Jean Claude Pennetier a cântat de mai multe ori și la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, iar în 2014 a fost președintele juriului secțiunii de pian a Concursului Enescu. Întrebat cu acea ocazie de Marina Nedelcu în cadrul unui interviu pentru Radio România Muzical dacă muzica poate să ne aducă, să ne dăruiască revelații spirituale, pianistul a răspuns: "Cred că muzica deschide porțile inimii și că ne ajută - amintesc ceea ce susțin Sfinții Părinți - să ne transformăm inima noastră de piatră într-o inimă plină de iubire. Muzica ajută mult în acest sens".

Reflectând la aceste frumoase cuvinte, vă invit să îl ascultați pe Jean Claude Pennetier marți, 16 mai, la Arpeggio (ora 10.00), în lucrări de Claude Debussy și Wolfgang Amadeus Mozart.

Andreea Chiselev