Arhivă : Recomandări Înapoi

Muzică contemporană: Joep Beving și Elena Kats-Chernin la Music box, 1 mai

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2017 , ora 14.05

Vă propun nu unul, ci două albume, care sunt însă înrudite ca stil și tematică: Prehension cu pianistul și compozitorul olandez Joep Beving și muzică de Elena Kats Chernin - albumul Unsent Love Letters în interpretarea pianistei Tamara Anna Cislowska. Ambele albume au fost lansate de casa Deutsche Grammophon, primul în 7 aprilie, al doilea în 20 aprilie 2017.

Joep Beving - albumul Prehension

Două albume înrudite: ambele conțin lucrări pentru pian, lucrări scrise de compozitori contemporani care se bucură de succes la nivel mondial. Este o realitate faptul că există deja destul de mulți compozitori care au atins o notorietate de invidiat, scriind, totuși, ceea ce este cu siguranță muzică clasică, chiar dacă într-un limbaj adaptat timpurilor noastre. Însă un limbaj care este accesibil unui public larg, departe de experimente, avangardă; un limbaj neoclasic în care accentul este pus pe melodie, emoție, stare. Într-o lume în care stresul este o realitate de zi cu zi, acești compozitori au înțeles că oamenii caută în muzică, printre altele, un refugiu din fața realității și propun un univers muzical adaptat zilele noastre, pentru cei care caută și altceva decât ceea ce difuzează în mod obișnuit radiourile comerciale. Și, paradoxal sau nu, acești compozitori se bucură de foarte mare succes.

Iată cazul olandezului Joep Beving, care a studiat muzica, sociologia și economia și a avut un post de copywriter într-o agenție de publicitate. S-a îndreptat apoi către o agenție specializată în crearea de muzică pentru industria de publicitate și de entertainment. În 2015, Joep Beving a înregistrat în propriu-i studio de acasă albumul Solipsism care s-a bucurat de un succes nesperat: în portalul de streaming online Spotify albumul a fost accesat de nu mai puțin de 51 milioane de ori. Iată câteva dintre comentariile oamenilor care au ascultat acest album: "atât de frumos și de romantic, și totuși, atât de sumbru și obsesiv".

Succesul albumului Solipsism a atras atenția celor de la Deutsche Grammophon, așa că în 7 aprilie, Joep Beving a lansat primul său album sub semnul celebrei sigle galbene: Prehension - un pian preparat și o muzică despre realitatea oamenilor de astăzi, "muzică pentru emoții complexe", cum o numește chiar compozitorul.

Elena Kats-Chernin - albumul Unsent love letters

Un album de ascultat în vacanța de după Paști - este recomandarea casei de discuri care l-a lansat pe 21 aprilie, aceeași Deutsche Grammophon. Și tot un album care pune în prim plan emoția, sentimentele: Unsent Love Letters se intitulează cele 26 piese care îl compun, create de compozitoarea australiană, de origine din Uzbekistan, Elena Kats Chernin. Scrisori de dragoste netrimise, meditații pe muzica lui Erik Satie: iată denumirea completă a albumului și explicația compozitoarei: nu un album despre muzica lui Satie, deși influența stilului lui Satie este evidentă, ci despre viața lui Satie și povestea sa de dragoste cu Susanne Valadon, singura femeie pe care compozitorul a iubit-o, dar o poveste care nu a avut un final fericit. După moartea lui Satie, în apartamentul său s-au găsit mai multe scrisori de dragoste pe care el nu le-a trimis însă niciodată, acum, evocate în muzică de creațiile savuroase ale Elenei Kats Chernin, interpretate de pianista Tamara Anna Cislowska. O compozitoare de 60 ani și o pianistă de 40 ani - două dintre cele mai cunoscute și influente nume din lumea muzicală contemporană, venind din Australia.

Cele două albume pot fi ascultate în premieră românească la Radio România Muzical luni, 1 mai, de la ora 19.00 sau oricând pe site-ul proiectului "Discurile anului 2017". 

Cristina Comandașu