Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret de compozitor Aurel Stroe-85: Sunete contemporane, 4 mai

Publicat: miercuri, 26 Aprilie 2017 , ora 7.58

Personalitate originală, Aurel Stroe s-a născut la București unde a studiat pianul cu Maria Fotino, armonia cu Marțian Negrea și compoziția cu Mihail Andricu dar a îmbrățișat și ideile avantgardei europene a anilor '60 urmând cursuri la Conservatorul din Darmstadt cu Mauricio Kagel, György Ligeti și Karlheinz Stockhausen. Și-a îndreptat cariera atât spre compoziție cât și spre filozofie și lingvistică. Pentru doi ani, 1972-1973, a fost cercetător la Institutul Internațional de Muzicologie Comparată, dedicându-și activitatea studiului vieții și lucrărilor istoricului francez Alain Danielou, muzicolog și expert în filozofie hindusă. Ideile aprofundate în această perioadă au fost o sursă nelimitată de inspirație pentru creatorul de muzică Aurel Stroe.

Recunoașterea pe plan mondial a valorii artistului și filosofului Aurel Stroe

Compozitor, filozof și lingvist, Aurel Stroe a predat la Universitatea din Illinois în 1985 iar din 1986 până în 1993 a fost profesor de compoziție la Universitatea de Muzică din Mannheim. Tot în acest oraș german s-a stins din viață în octombrie 2008. Pentru activitatea și creația sa amplă, i-a fost acordat premiul Herder în 2002 de către Universitatea din Viena, a câștigat de asemenea și premiul "Promaetheus" în 2006. Ne-a lăsat mai multe lucrări simfonice și concertante de mare valoare, în același timp a excelat și în muzica vocal-simfonică sau în teatrul muzical. De referință sunt lucrările sale "Oedip la Colonos" după Sofocle, "Trilogia cetății închise" după Eschil, opera "Copilul și Diavolul", "Missa Puerorum" și multe altele.

În emisiunea Sunete contemporane de joi, 4 mai, de la ora 23,30 veți putea asculta "Ciaccona con Alcune Licenze", Ciaccona cu unele permisiuni, o creație imaginată de Aurel Stroe pentru percuție si orchestră, prezentată de Grigore Pop, Orchestra Națională Radio și dirijorul Horia Andreescu.

Laura Ana Mânzat