Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Teodor Currentzis - The Sound of Light

Publicat: duminică, 23 Aprilie 2017 , ora 16.41

Teodor Currentzis - un Glenn Gould al dirijatului care s-a transformat în Kurt Cobain

Actor, muzician și dirijor, Teodor Currentzis este directorul artistic al Teatrului de Operă și de Balet din Perm, director artistic al ansamblului MusicAeterna și al Corului de Cameră MusicAeterna, ambele formate în 2004, pe perioada mandatului său ca director muzical la Opera și Orchestra de Stat din Novosibirsk (2004-2010 ). Acum ansamblurile MusicAeterna activează la Perm.

Teodor Currentzis și-a format propria orchestra, Musica Aeterna, adunând unii dintre cei mai talentați muzicieni pe care îi putea găsi, mare parte din Rusia. Se spune despre Teodor Currentzis că a convins cumva Casa Sony să finanțeze cu sume importante de bani prodicțiile sale extravagante. Cert este că întreaga Europă așteaptă cel puțin cu curiozitate producții meticulos create în "laboratorul" muzical din Perm. Se spune că atât Currentzis cât și muzicienii ansamblurilor sale petrec sute de ore de în studio, alături de producători, inginerii de sunet și tehnicieni pentru a crea ceeace auzim pe înregistrările lansate pe album.

Currentzis îi împinge pe toți cei implicați dincolo de limitele a ceea ce majoritatea ar considera posibil. Alege tempouri imposibile pentru mulți, tehnici vocale care nu sunt predate în nici o școală, interpretări care îi fac pe majoritatea criticilor obișnuiți ai teatrului liric să pună la îndoială tot ceea ce credeau că știau - scrie James Rhodes în The Guardian. El este un Glenn Gould al dirijatului care sa transformat în Kurt Cobain (solistul formației rock Nirvana, considerat un fenomen al genului în anii 90' n.r.). Glenn Gould spunea că nu are nici un rost să cânți ceva care s-a înainte de o mie de ori înainte decât dacă o faci diferit.

Albumul Rameau este un album concept care cred că demonstrează această căutare neobosită a originatății în muzică, sub semnătura lui Teodor Currentzis.

The Sound of Light

Acesta este titlul albumului dedicat lui Jean Philippe Rameau, unul dintre cele mai interesante discuri lansate în anul 2014, an în care s-au împlinit 250 de ani de la trecerea în eternitate a genialului compozitor al barocului francez.

Cel mai uimitor fenomen din viața noastră este lumina - spune Teodor Currentzis - prin ea trăim și iubim. Dacă aș fi nevoit să explic cuiva neîmbărțișat vreodată de soare ce este lumina, i-aș interpreta muzica lui Rameau. Așa sună în cuvinte atmosfera solară și plină de efervescență, a acestui portret creat în ton cu viață extraordinară a lui Rameau, portret conceput de Teodor Currentzis, Orchestra și Corul MusicAeterna, dar și soprana Nadine Koutcher și basul Alexei Svetov.

Este un album plin de entuziasm iar selecția lui Teodor Currentzis emană prin interpretare teatralitatea pe care o exprimă dirijorul și orchestra sa și în alte album și spectacole muzicale concept. O muzică interpretată cu un sunet clar și transparent, extrem de dinamic și precis.

New York Times a scris despre acest album: După mai multe înregistrări memorabile dedicate lui Mozart, Teodor Currentzis s-a oprit asupra muzicii lui Rameau, aducând un aer de surprinzătoare inovație și dinamism neîmblânzit.


Această antologie a momentelor preferate din muzica scenică a lui Rameau - scrie London Times - deși excentrică, este cât se poate de satisfăcătoare. Convingerea cu care Currentzis și excepțional de talentata sa orchestră interpretează această muzică câștigă atenția publicului.

Iată câteva argumente pentru care vă invit să ascultați albumul The Sound of Light în premieră la CD Review (11,30) pe 26 și 27 aprilie.


Gabriel Marica