Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianista Vanessa Benelli Mosell - lucrări de Serghei Rahmaninov: Music box, 3 aprilie

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 14.48

În 24 februarie 2017, casa londoneză Decca a lansat cel mai nou disc al pianistei italiene de 29 ani, Vanessa Benelli Mosell. Este de fapt al treilea album pe care Vanessa Benelli Mosell l-a înregistrat pentru celebra casă Decca, însă primul pe care avem ocazia să-l ascultăm la Radio România Muzical. Pe precedentele două discuri, în prim plan s-a aflat muzica lui Karlheinz Stockhausen; acum, pe al treilea ei disc, pianista italiană a ales lucrări de Serghei Rahmaninov: Concertul nr.2 și Variațiunile pe o temă de Corelli.

Așa cum singură declară, a ales să-și prezinte calitățile într-un repertoriu binecunoscut publicului larg, Concertul nr.2 de Serghei Rahmaninov fiind unul dintre cele mai iubite din literatura pentru pian; abia acum, Vanessa Benelli Mosell intră în arena cu lei a celor care aspiră la faima internațională și o carieră de calibru. Și are avantajul major de a fi studiat și la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, alături de Mihail Voskresensky și chiar de a fi studiat și limba rusă. "Nu-mi dau seama cum poți înțelege pe deplin muzica rusă, dacă nu cunoști limba rusă", spune pianista într-un interviu care însoțește lansarea discului Rahmaninov.

Vanessa Benelli Mosell este și absolventă a Colegiului Regal de Muzică din Londra, la clasa lui Dmitri Alekseev, deci a fost discipolă a altui maestru de origine rusă, ceea ce de altfel și se simte și în înregistrarea pe care a realizat-o pentru Concertul nr.2 de Rahmaninov, alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de dirijorul ucrainean Kirill Karabits. O versiune clasică, în spiritul interpretării marilor pianiști ruși, cu o tehnică foarte sigură și cu o justă măsură estetică între clasic și romantic, așa cum remarcau și alți cronicari internaționali. Poate un pic mai rece decât suntem obișnuiți, însă în mod cert, o versiune de înalt calibru.

Talentul Vanessei Benelli Mosell a fost remarcat încă de când era foarte mică: la doar 7 ani era deja admisă, în mod excepțional, la Academia internațională de pian de la Imola. Însă în zilele noastre, pot constata că doar cei care au avut rezultate încă de la vârste foarte mici au șanse la o mare carieră internațională care începe mult mai devreme și se desfășoară cu o intensitate mult mai mare decât în trecut. Iar Vanessa Benelli Mosell se pliază foarte bine pe tiparul cerut astăzi: o foarte bună pianistă, care are avantajul de marketing al unei apariții blonde de fotomodel și care a avut și șansa de a semna un contract cu o casă importantă de discuri și de a colabora cu unul dintre cei mai cunoscuți compozitori ai timpurilor noastre, Karlheinz Stockhausen. Și în plus, dincolo de toate acestea, citesc pe chipul ei determinare, nervi de fier, inteligență - alte avantaje majore în favoarea ei.

Acum se vorbește despre Vanessa Benelli Mosell ca despre una dintre viitoare stele ale pianisticii secolului XXI - timpul va confirma sau nu aceste așteptări. Acum vă invit să ne bucurăm de a doua lucrare de pe discul Vanessei Benelli Mosell: Variațiunile op.42 de Serghei Rahmaninov pe o temă de Corelli, o lucrare foarte dificilă, care pune probleme atât tehnice, cât și artistice și pentru care Vanessa propune o interpretare foarte convingătoare.

Noul disc al Vanessei Benelli Mosell poate fi ascultat luni, 3 aprilie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 9 aprilie, de la ora 13.05, sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu