Arhivă : Recomandări Înapoi

Omagiu dirijorului Bernard Haitink în Festivalul de la Lucerna - 'Concerte de 5 stele', 30 martie 2017

Publicat: marți, 28 Martie 2017 , ora 14.46

              În 1966, Bernard Haitink urca pentru prima oară pe scena de la Lucerna, cu simfonia a IV-a de Mahler. Forța herculeană cu care presa caracteriza bagheta sa a reconfirmat, an de an, pe scena elvețiană, statura unuia dintre cei mai impunători dirijori contemporani ai repertoriului simfonic Mahler, Bruckner, Brahms sau Beethoven.

Distins în 2015 de Gramophone cu premiul pentru întreaga carieră, Bernard Haitink poate privi în urmă  peste cei 63 de ani de la debutul său la conducerea Orchestrei Filarmonice Radio din Amsterdam, înainte de a urca pe podiumul Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam unde l-a substituit pe Carlo Maria Giulini în 1956. Câțiva ani mai târziu, în 1961, va deveni dirijorul principal al orchestrei pentru o perioadă de mai bine de 27 de ani. O perioadă puternică ascensiune, în care îl regăsim ca director muzical al unor mari orchestre și festivaluri ca Festivalul de Operă din Glyndebourne, Opera Regală Covent Garden și Orchestra Filarmonică din Londra, Capela de Stat din Dresda, remarcându-se și peste ocean, alături de Orchestra Simofnică din Chicago și Orchestra Simfonică din Boston.  Totodată el estemembru onorific al Orchestrei Berliner Philharmoniker și al Orchestrei de Cameră a Europei. 

          La vârsta de 87 de ani, dirijorul olandez Bernard Haintink a celebrat, vara trecută, 50 de ani de la debutul său pe scena BBC Proms și în Festivalul de la Lucerna. Vă invit să-l urmărim la conducerea Orchestrei de Cameră a Europei, într-un concert integral Dvorak, prezentat la Centrul Culturii și Congreselor din Lucerna în 16 august: Concertul opus 104 în si minor pentru violoncel și orchestră având-o solistă pe tânăra violoncelistă americană, Alisa Weilerstein și celebra simfonie a 9-a, "Din  Lumea Nouă".

O după amiază sub bagheta lui Bernard Haitink la RRM!Joi, 30 martie 2017, de la ora 15 și 30 de minute!
Ana Voinescu